čtvrtek 19. září 2024

Páternoster tour otevře pražskou Novou radnici zájemcům, začíná o víkendu

Nová komentovaná trasa nazvaná Nová radnice – páternoster tour se v sobotu otevře pro návštěvníky. Vycházka s průvodcem je zavede do jinak nepřístupných interiérů Nové radnice, umožní i jízdu páternosterem a představí třeba reprezentativní schodiště z rok

novaradnice-12-m

Páternoster v Nové radnici.
Zdroj: prague.eu

  • Páternoster v Nové radnici.
  • Zdroj: prague.eu

Kvůli bezpečnosti je trasa pouze pro osoby starší 18 let. Plné vstupné stojí 250 korun, snížené 170 korun. Vstupenky je možné koupit online. „Pilotní provoz prohlídkové trasy zhruba po roce vyhodnotíme. Nejdůležitější je pro nás bezpečnost návštěvníků, proto budeme trasu dále vyvíjet a prověřovat případná rizika,“ popisuje předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro.

Prohlídkový okruh bude přístupný o víkendech, svátcích a ve vybraných podvečerních časech všedních dnů.

Co je páternoster?

Historie výtahů páternoster sahá do konce 19. století, kdy se objevil jeden z prvních výtahů tohoto druhu v Londýně. Páternoster, kterým se pyšní budova Nové radnice, je úplně prvním výtahem tohoto typu v Česku a datuje se do roku 1911.

V sedmdesátých letech minulého století jej nahradil nový oběžný výtah, který se v roce 2017 dočkal tříměsíční generální opravy. Jeho současný vzhled odkazuje na historické prvky v budově. Rekonstrukce se týkala všech kabin, elektroinstalace, bezpečnostních prvků a strojovny výtahu. Vyšla na 3,5 milionu korun.

Od loňského roku byl páternoster mimo provoz kvůli nebezpečnému chování turistů, kteří do něj naskakovali a vyskakovali z něj, jezdili v kabinách ve větším počtu a také na něj malovali a lepili samolepky. Kvůli bezpečnostním mechanismům se pak výtah několikrát denně automaticky zastavoval. V květnu se jeho provoz obnovil pro zaměstnance magistrátu, hledalo se přitom řešení, jak unikátní památku zpřístupnit i pro návštěvníky. Proto je nově návštěva páternosteru možná jen při komentované prohlídce budovy s průvodcem.

Související

profimedia-0797287833
Domácí

V Praze zavlaje duhová vlajka. Prague Pride očekává až 70 tisíc účastníků