sobota 27. července 2024

Partyzánská akce Bennyho Gance. Jeho americká mise ukazuje nejednotu Izraele

Problémy ve vedení Izraele dostávají čím dál větší rozměry. Premiér Benjamin Netanjahu se dokonce distancoval od současné cesty svého ministra do USA.

51109694473_018ef4e296_b

Benny Ganc se údajně do USA vypravil na vlastní pěst.
Zdroj: Flickr

  • Benny Ganc se údajně do USA vypravil na vlastní pěst.
  • Zdroj: Flickr

Vedení izraelské vlády se distancuje od cesty svého ministra bez portfeje a člena válečného kabinetu Bennyho Gance do USA. Tu Ganc údajně uskutečnil na vlastní pěst a bez vědomí premiéra Benjamina Netanjahua. Ministr se na své cestě má zítra sejít s viceprezidentskou Kamalou Harris a poradcem Bílého domu pro bezpečnost Jakem Sullivanem, v úterý pak se šéfem americké diplomacie Anthonym Blinkenem. Celá schůzka však probíhá ve světle současných napjatých vztahů mezi Spojenými státy a Izraelem, kde je Židovský stát pod kritikou nejvyšších politických představitelů USA za způsobení humanitární katastrofy v Pásmu Gazy.

Experti upozorňují na to, že Gancova cesta je důsledkem zvětšující se nejednoty izraelského vedení, kdy premiér Benjamin Netanjahu, po ostré kritice ze strany amerického prezidenta Joea Bidena, ztrácí svou podporu i mezi ministry své vlády. Právě šéf izraelské vlády ke Gancově cestě poznamenal, že je třeba mít na paměti, že Židovský stát má pouze jednoho premiéra.

Ganc patřil jen válkou mezi nejsilnější Netanjahuovy kritiky. Od roku 2018 je šéfem strany Chosen le-Jisra'el, která je konkurentem Netanjahuovy partaje Likud. Do současné izraelské vlády se přidal po útoku palestinského hnutí Hamás 7. října loňského roku na Izrael. Ve válečném kabinetu může zúročit své zkušenosti z postu bývalého ministra obrany či náčelníka Generálního štábu izraelských ozbrojených sil v letech 2011 až 2015.

Autor: Jan Skala

Související

GTQERGiXYAEHPx6
Krimi

Policista zastřelil neozbrojenou černošku. V Americe se znovu zvedá vlna protestů

profimedia-0891610290
Zahraniční Volby USA

Kamala Harris se dočkala podpory od Baracka Obamy

pjimage-2020-08-02T174512.690-e1596604208828
Zahraniční

Americká policie zatkla mexického drogového krále a jeho pobočníka

Kamala Harris
Zahraniční Volby USA

O kandidatuře Kamaly Harris může být jasno už příští týden