Paříž před OH: Opilec najel autem do baru, jinde chtěl střílet mladý neonacista

Pařížská policie je na nohou. I když v případě vpádu auta do baru hrál hlavní roli alkohol a drogy, v jiných případech řeší plánování teroristických útoků na olympijské hry.

profimedia-0890402585

Pařížská policie vyšetřuje vpád auta do jednoho z barů, po kterém zůstal na místě jeden mrtvý člověk a několik velmi těžce zraněných.
Zdroj: Profimedia

  • Pařížská policie vyšetřuje vpád auta do jednoho z barů, po kterém zůstal na místě jeden mrtvý člověk a několik velmi těžce zraněných.
  • Zdroj: Profimedia

Francouzská policie má připravená bezpečnostní opatření v souvislosti s olympijskými hrami, které začnou 26. července v Paříži a už nyní registruje zvyšující se frekvenci činů, které by mohly chod největšího sportovního svátku světa ohrozit. Přestože nakonec muži zákona vyloučili teroristický úmysl, vyděsila francouzskou metropoli událost, kdy opilý a zdrogovaný muž najel na terasu jednoho z pařížských barů, kde zabil jednoho člověka. Navíc tři lidé jsou v kritickém stavu a další tři ve vážném. Podle policie v tomto případě hrály hlavní vinu právě drogy a alkohol.

Teroristický podtext, který byl namířen proti samotným olympijským hrám, má však případ 18letého mladíka, který na sociální síti Telegram vede skupinu Francouzská árijská divize. Toho policisté v uplynulých dnech zatkli právě za příspěvky, v nichž měl hrozit útoky největší sportovní akci světa. Spolu se svými kumpány také vyhrožoval jedné z účastnic štafety s olympijským ohněm.

Už v květnu francouzská policie zadržela mladistvého Čečence, který chtěl na akci, kam dorazí zhruba 10 milionů návštěvníků, spáchat při některém z fotbalových utkání útok po vzoru radikálních islamistů.

Autor: Jan Skala

Související

GWxhVaJa8AMLSsR
Zahraniční

Na Čínu se řítí supertajgun. V zemi se zavírají obchody, burzy i školy

GWxVmCHWoAEUEp4
Zahraniční

Kromě mladého střelce obvinili i jeho otce. Umožnil mu vraždit, tvrdí úřady

Strakova_akademie_z_ulice_U_Bruských_kasáren
Domácí

Spor o platy bude pokračovat. Policisté se chystají protestovat před Strakovkou

jimi-hendrix-2265370_1280
Hudba

Den, kdy Hendrix vystoupil naposledy. Do konce života mu tehdy zbývalo 12 dnů