sobota 28. září 2024

Pardubičtí už mohou využívat nová nástupiště

Po třech a půl letech rekonstrukce se v úterý slavnostně otevřela zrekonstruovaná nástupiště v Pardubicích a nová zastávka Pardubice centrum.

Rekonstrukce nádraží v Pardubicích.

Rekonstrukce nádraží v Pardubicích.
Zdroj: MDČR

  • Rekonstrukce nádraží v Pardubicích.
  • Zdroj: MDČR

Cestující v Pardubicích se konečně dočkají moderního a komfortního nádraží. Po třech a půl letech rekonstrukce se dnes slavnostně otevřela zrekonstruovaná nástupiště a nová zastávka Pardubice centrum. Celkové náklady na modernizaci dosáhly téměř sedmi miliard korun.

Rekonstrukce pardubického uzlu je významná nejen v kontextu Česka, ale i celé Evropy, protože tudy projíždí mezinárodní vlaky. Díky stavbě se navíc podařilo také propojit dvě doposud oddělené části města. Stavba zlepší život cestujícím, kteří Pardubicemi jen projíždí, ale i místním,“ říká premiér Petr Fiala (ODS).

Vlaky budou od 9. června zajíždět i na novou zastávku Pardubice centrum, která se nachází blíž k centru města. „Cestujícím přinese výrazné zkrácení docházkové vzdálenosti do středu města. Budou sem zajíždět všechny vlaky od Hradce Králové a v dopravní špičce také od Chrudimi,“ popsal generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Zastávka je bezbariérová a má dva přístřešky.

Nyní začíná druhá etapa rekonstrukce památkově chráněné budovy v Pardubicích. Vznikne zde moderní zázemí pro cestující, včetně odbavovací haly, toalet, komerčních prostor a kanceláří. Rekonstrukce bytového domu je plánována na konec. Práce budou probíhat za provozu a hotovo bude na konci roku 2026.

Autor: Šimon Mitro

Související

459412504_10161087483079219_6345409652675667534_n
Domácí

Pardubice i Plzeň pojedou po staru. Jen ti Piráti už u toho budou chybět

profimedia-0888702726
Krimi

Vrah 14letého chlapce bude sedět 18 let, potvrdil Vrchní soud

Vysokorychlostní výhybka od DT – Výhybkárna a strojírna
Domácí

Prostějovská firma vyvinula výhybku pro vysokorychlostní železnici

Vizualizace zastávky na Letišti Václava Havla
Domácí

První PPP projekt železnice láká investory