sobota 11. května 2024

Pardubický krajský úřad začal přijímat občanku v mobilu

Krajský úřad Pardubického kraje umožnuje ověřování totožnosti pomocí občanky v mobilu v aplikaci eDoklady.

eDoklady

eDoklady
Zdroj: eDoklady

  • eDoklady
  • Zdroj: eDoklady

Ke krajských úřadům v Jihočeském kraji a na Vysočině se přidává také Pardubický kraj. I zde mohou občané ověřovat svou totožnost na pobočkách krajského úřadu pomocí mobilní aplikace eDoklady. Není tedy nutné u sebe nosit klasický občanský průkaz.

Jedním z benefitů eDokladů je i to, že veškeré údaje jsou uložené zašifrované a nelze je falšovat. Kromě klasického PINu je možné si například nastavit i přihlášení otiskem prstu. V případě ztráty nebo krádeže telefonu lze v Portálu občana odpojit aplikaci a nikdo se do ní nedostane,“ uvádí hejtman Martin Netolický (SOCDEM).

Krajské a městské úřady mají povinnost přijímat eDoklady až od 1. července. Totožný termín platí také pro policii. Kromě těchto tří krajských úřadů zavedly ověřování pomocí občanky v mobilu také městské úřady v Ostravě, Liberci, Rokycanech, Karviné, Lanškrouně, Veselí nad Moravou, Duchcově, Opočně, Horních Počernicích, Praze 2 či na městském úřadu Brno-střed. Kromě státních institucí se k nim připojují i soukromé osoby, včetně bank a zdravotních pojišťoven. Od začátku roku 2025 bude aplikace využitelná na všech místech, kde je nutné ověřit totožnost.

Autor: Šimon Mitro

Související

Premiér Petr Fiala na zahájení stavby D35 z Vysokého Mýta do Homole
Domácí

Začala stavba D35 z Vysokého Mýta do Homole

parní vlak
Domácí Tipy na výlety

O letních prázdninách budou po Pardubicku jezdit parní vlaky

Screenshot_2024-04-25 Pardubický kraj - Aktuality
Domácí

Dolní Lipka bude mít železniční muzeum za 155 milionů. Řadě lidí se to nelíbí

profimedia-0866749890.jpg
Hokej

Pardubice se rozjely, Třinec stojí