pondělí 16. září 2024

Parazit může psa i zabít, na Slovensku už se rozšířil, míří i k nám

Veterináři upozorňují na stoupající počet psů, kteří se na Slovensku nakazili srdeční dirofilariózou. Tu způsobuje až 30centimetrový červ, který se usadí v srdci nebo plicích. Kdy se dostane do Česka, je jen otázka času.

happy-1845090_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Studie, která už 15 let mapuje výskyt nebezpečného vlasovce u psů v sousední zemi, zaznamenala v roce 2011 pouze jednotky případů nákazy nebezpečným červem, o deset let později už to byly téměř pět procent testovaných zvířat. To už specialisté na parazitární nemoci považují za vážné zdravotní riziko. Zákeřného parazita přenášejí komáři.

„Dosud jsme se s tímto parazitárním onemocněním setkávali spíše v jižních státech Evropy. Červ, přesněji hlístice, který ho má na svědomí, nese název Dirofilaria immitis a může dorůstat až délky 30 centimetrů,“ vysvětluje Martina Miterpáková z Parazitologického ústavu Slovenské akademie věd v Košicích.

Nakažení psi mohou působit apaticky, zhoršuje se jim dýchání a po námaze se u nich vyskytuje chronický kašel. Důsledky neléčeného onemocnění bývají fatální. „Pokud z larev, které přenesl na psa komár, dospěje větší množství červů a přesunou se do srdce, brání jejich přítomnost pohybu srdeční chlopně,“ doplňuje MVDr. Miterpáková.

Rozvoj infekce trvá řadu měsíců. Nemoc se tak může projevit i za víc než půl roku. Léčba je komplikovaná a zdlouhavá. Parazita sice usmrtí předepsané léky, může ale způsobit ucpání cév. Jsou tak nutné i léky proti zánětu a antibiotika. Léčba trvá i několik měsíců a je třeba zajistit, aby byl pes v klidovém režimu.

Nemoci se přitom dá předcházet preventivními léky, které larvy v krvi zvířete zahubí ještě dříve, než dospějí. „Pokud majitel se svým psem navštívil oblast se zvýšeným výskytem těchto parazitů a preventivně psa nijak neošetřil, je vhodné přibližně za šest až deset měsíců navštívit veterináře a požádat ho o krevní test, který odhalí, zda je pes infikovaný,“ radí parazitolog David Modrý.

Na Slovensku podle studie hrozí zvýšené riziko nákazy především v oblastech Podunajské, Záhorské a Východoslovenské nížiny.

Související

a1_2
Zahraniční Foto

Dolce & Gabbana nabízí parfém pro psy

asistenční pes
Světové dny Zajímavosti

Den asistenčních psů

FtXFQYQaEAEE4nA (1).jpg
Ostatní Video

Do metra v New Yorku smí psi jen v tašce. Pejskaři do ní nacpou i bernardýna

Pes ve vodě
Domácí

Kam k vodě se psem? Našli jsme psí pláže po celém Česku