pondělí 16. září 2024

Papež zahájil východní turné. Chce se zaměřit na klimatickou změnu

Papež František chce na své 14denní cestě Asií a Oceánií hovořit o klimatické změně. Místa, která navštíví, jsou jí už velmi poznamenána.

GWiGbLnWYAMJeMK

Papež František při svém přistání v Jakartě.
Zdroj: X

  • Papež František při svém přistání v Jakartě.
  • Zdroj: X

Včera se papež František těsně v Mongolosku minul s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, když v této asijské zemi neoficiálně odstartoval své asijsko-pacifické turné. Jeho první oficiální zastávkou Indonésie, země s největším počtem muslimů na celém světě. 87letého papeže přivítali zástupci indonéské vlády i církevní hodnostáři na letišti Soekarno-Hatta v Jakartě.

Hlavním tématem, o kterém chce svatý otec na svých cestách hovořit, je klimatická změna. František dlouhodobě vyzývá k ochraně klimatu a varuje před nebezpečím, které vytváří samo lidstvo překotným pokrokem. V minulosti tvrdě prosazoval pařížskou klimatickou dohodu z roku 2015 a vyjadřoval podporu těm nejzranitelnějším. Proto si nyní také vybral východ Asie a Oceánii, kde se stále zvyšuje nebezpečí stoupající hladiny moře a stále silnější a nepředvídatelnější vlny veder a tajfunů. Mezi nejpostiženější místa na světě patří právě Jakarta.

Během 12 dnů do 13. září urazí František téměř 33 000 km, aby navštívil Indonésii, Papuu Novou Guineu, Východní Timor a Singapur. Kvůli bolestem kolenou a zad však musí papež používat invalidní vozík.

Autor: Jan Skala

Související

zeměděleství
Zahraniční Klimatické změny

Emise metanu ohrožují klimatické cíle

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

profimedia-0906909622
Zahraniční

Papež František je v Singapuru. Pojmenovali po něm orchidej

Albánský ostrov Zvërnec
Zahraniční Klimatické změny

Rekordní vedra na Balkáně sužují region a ničí hospodářství