středa 3. července 2024

Pandy se vrací z USA do Číny. Brzy vyprší smlouva i skotské zoo

Spojené státy přijdou o pandy. Smlouva o zapůjčení roztomilých zvířat vyprší i Skotsku a Austrálii.

panda

Panda velká ve vídeňské zoo Schönbrunn
Zdroj: Šimon Mitro

  • Panda velká ve vídeňské zoo Schönbrunn
  • Zdroj: Šimon Mitro

Vlastnické právo na všechny žijící pandy velké si nárokuje Čína. Od roku 1984 Čína pandy okolním zemím nedaruje, ale půjčuje po dobu deseti let. Ve volné přírodě žije odhadem 1 800 pand velkých a dalších 65 žije v zoologických zahradách ve více než dvaceti zemích světa. Nyní o pandy přijdou Spojené státy americké. V USA byly pandy k vidění od roku 1972. Do konce letošního roku vyprší desetiletý kontrakt zoologické zahradě ve Washingtonu, D. C. Vzhledem k problematickým diplomatickým vztahům mezi USA a Čínou nebude smlouva prodloužena.

Kromě zoologické ve Washingtonu má čtyři pandy velké také atlantská zoologická zahrada. Té vyprší smlouva o zapůjčení pand příští rok a pokud nebude prodloužena, tak po více než 50 letech přijdou USA o pandy velké.

Diplomacie Číny ohledně pand je taková, že kromě pouhého zapůjčení na 10 let, si za každou zapůjčenou pandu nárokuje roční poplatek ve výši jednoho milionu dolarů a mláďata narozená v zahraničí musí být před dosažením čtyř let vrácena Číně.

Čína zapůjčuje pandy výhradně zemím, se kterými uzavřela důležité obchodní dohody. Z toho důvodu neuvidíte pandy v Londýně, ale v Edinburghu. Skotská zoo se chlubí pandami od roku 2011, kdy země uzavřela s Čínou ropnou dohodu.

V rámci Evropy jsou pandy k vidění kromě Edinburghu také v zoologických zahradách v Berlíně, Vídni, Madridu, francouzském městě Saint-Aignan či belgické obci Brugelette. Dále jsou pandy k vidění v Japonsku, Thajsku, Malajsii, Austrálii nebo v Kanadě.

Kromě USA mohou přijít o pandy také Skotsko a Austrálie. Oběma zemím vyprší kontrakt na konci tohoto roku.

Autor: Šimon Mitro

Související

Syntrichia_caninervis_02
Zahraniční Vesmír

Mech rostoucí v Antarktidě i Mohavské poušti by mohl být u kolonizace Marsu

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

profimedia-0885123837
Zahraniční

Televizní superdebata se blíží. Trump a Biden budou na otázky zcela sami