úterý 8. října 2024

Zdeněk Svěrák by koukal! Prazdroj má unikátní linku na vratné lahve

Prazdroj zprovoznil v plzeňském pivovaru automatickou třídicí linku na skleněné vratné lahve. Je jediná svého druhu v Česku. Doteď se lahve třídily ručně.

třídící linka

třídící linka
Zdroj: Plzeňský Prazdroj

  • třídící linka
  • Zdroj: Plzeňský Prazdroj

„Prázdné lahve se třídí přímo v obchodech, nicméně občas se stane, že lahev skončí v jiném pivovaru než by měla. Proto v pivovarech probíhá jejich finální dotřídění. Doposud jsme tuto práci dělali ručně, nově jsme schopní díky automatické lince vše zrychlit a zefektivnit,“ říká Pavel Šemík, technický ředitel Plzeňského Prazdroje.

Linka dokáže zkontrolovat 81 tisíc pivních lahví za hodinu. Systém je unikátní v tom, že umí lahve kontrolovat přímo v přepravkách, které přijely z obchodů. Cizích přepravek se následně ujímá dvanáctiramenný robot, který dá vše do pořádku.

Systém zálohování skleněných pivních lahví se v Česku používá již od druhé poloviny 20. století. Jen Plzeňský Prazdroj má aktuálně v oběhu kolem 160 milionů lahví, celkově je pak v oběhu zhruba 400 milionů skleněných vratných lahví. Reálná životnost vratné lahve je šest až sedm let a pivovar ji naplní v průměru dvaadvacetkrát.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Plzeňský Prazdroj