Nápoj se vyrábí z praženého kořene pampelišky a neobsahuje kofein, takže je vhodný i pro lidi s vysokým tlakem nebo problémy se spánkem. Kořen navíc obsahuje inulin – přirozené prebiotikum, které podporuje zdraví střev a imunitu.
Podle výživových specialistů sahá po pampeliškové kávě asi deset procent Čechů, nejčastěji ženy a lidé, kteří omezují kofein. Odborníci upozorňují, že pravidelné pití může pomoci odvodnit tělo, zlepšit funkci žlučníku a posílit jaterní činnost, ale doporučují střídmost u lidí s citlivým žaludkem.
Skvěle chutná s klasickým mlékem. Kdo ho nepije, může zvolit rostlinnou alternativu – třeba mandlové, rýžové, kokosové nebo ovesné. Díky absenci kofeinu je pampelišková káva vhodná i pro větší děti či teenagery jako zdravější varianta klasické kávy. Trend zdravé kávy se šíří i v zahraničí – například v Německu a Rakousku ji nabízejí běžně kavárny pod názvem Löwenzahnkaffee.