neděle 29. září 2024

Palestina našla další zastání. Postavilo se za ni i Slovinsko i státy Karibiku

Slovinsko je další z evropských zemí, které uznalo nezávislost Palestiny. K němu se připojily i další státy Karibiku jako Trinidad a Tobago, Barbados, Jamajka a Bahamy.

palestinská vlajka

Palestinu uznává už i Slovinsko a některé státy Karibiku.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Palestinu uznává už i Slovinsko a některé státy Karibiku.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože Palestina jako stát stále nemá vytýčené území, uznala jeho samostatnost další evropská země. Po Norsku, Španělsku a Irsku se za něj postavilo i Slovinsko. To Palestinu podpořilo hlasy 52 poslanců z celkových 90 zákonodárců. Uznání Palestiny tamnímu parlamentu představila liberálně levicová vláda, přičemž opozici se tento krok nelíbil a jednání bojkotovala. Dokonce chtěla o celé věci uspořádat referendum. To nakonec neprošlo a vláda docílila svého i bez názoru obyvatelstva.

Tlak na další státy, aby uznali Palestinu jako samostatný stát, sílí. Ve světě už našla zastání u 140 zemí. Česká republika se k nim zatím nepřipojila a podle slov premiéra Petra Fialy (ODS) to tak zůstane i v blízké budoucnosti.

Podle slovinské opozice uznání Palestiny nahrává tamnímu radikálnímu hnutí Hamás, které je v současné době ve válce s Izraelem. Jisté však je, že propalestinské demonstrace se od vypuknutí války v Pásmu Gazy konají po celé Evropě, leckdy se na nich však projevují otevřeně antisemitské názory.

Autor: Jan Skala

Související

478336223_84c90142b2_o
Zahraniční Aktualizujeme

IDF: Hassan Nasralláh již nebude moci terorizovat svět!

GYeI4PKbgAAyK7L
Zahraniční

Izrael nejprve příměří s Libanonem odmítl. Teď o něm jedná s Američany

GYUjNcCXIAA1knt
Zahraniční

Poslankyni slovenského parlamentu vyhodili z jednání kvůli duhové samolepce

profimedia-0907363855
Zahraniční

Blízkovýchodní hrozba. Podle Borrella je region na pokraji totální války