úterý 7. května 2024

Paleontologové objevili nový druh tyrannosaura

O fosílii nalezené v Novém Mexiku si několik desítek let vědci mysleli, že patřila Tyrannosauru rexovi. Teď se ukázalo, že se jedná o jeho předchůdce, který žil mnohem dřív.

586FE439-EB17-4966-9C51-C1E690897D3B

Takto mohl vypadat nově pojmenovaný příbuzný T. mcraeesise.
Zdroj: New Mexico Museum of Natural History & Science

  • Takto mohl vypadat nově pojmenovaný příbuzný T. mcraeesise.
  • Zdroj: New Mexico Museum of Natural History & Science

Dvanáct metrů vysoký a deset tun těžký masožravec, kterého vědci nazvali Tyrannosarus mcraeesis, se po planetě Zemi proháněl o téměř sedm milionů let dřív, než se objevil jeho první mladší příbuzný Tyrannosarus rex. Vědci tak musejí přehodnotit dosavadní poznatky o tom, kdy tyrannosaurus poprvé dorazil do Severní Ameriky.

Nově objevený poddruh tyranosaura dostal jméno Tyrannosaurus mcraeensis. Dravec je starší a primitivnější než jeho známější bratranec, je ale stejně velký.

Mezi prehistorickými dravci jsou dva podstatné rozdíly. Čelist Tyrannosaura mcraeesise je výrazně užší, což znamená, že jeho stisk nebyl tak pevný jako u hrůzostrašnějšího rexe. Druhým rozdílem je výrazný hřeben mezi očima u mcraeesise. Ten mu nejspíše sloužil k vábení samic.

Odborníci teď plánují pečlivý průzkum oblasti známé jako Elephant Butte, kde se na konci 20. století našla část lebky Tyrannosaura mcraeesise. Věří totiž, že najdou další kosterní pozůstatky nového druhu dinosaura.

Autor: Zuzana Beranová

Související

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané

GMpZDMOXwAERcfd
Zahraniční

Střídání znepřátelených armád. Místo Američanů jsou na téže základně Rusové

profimedia-0869769174
Zahraniční

Biden označil Japonsko a Indii za xenofobní země