Pákistánské volby vyhrál uvězněný expremiér. Začíná zatýkání jeho příznivců

Vyhlášení volebních výsledků v Pákistánu provázejí nepokoje. Policie zatýká příznivce uvězněného expremiéra Imrana Chána.

2077428311_52ebafdd87_b

Šéfa opozičního Hnutí za spravedlnost Imrana Chána odsoudili minulý týden k mnohaletému trestu,
Zdroj: Flickr

  • Šéfa opozičního Hnutí za spravedlnost Imrana Chána odsoudili minulý týden k mnohaletému trestu,
  • Zdroj: Flickr

Celkem 101 mandátů budou mít v příštím pákistánském parlamentu nezávislí kandidáti, kteří se však sdružují kolem uvězněného šéfa opozice a někdejšího lídra Hnutí za spravedlnosti Imrana Chána. Ten už se z vězení, kde si odpykává desetiletý trest za vyzrazení státního tajemství, označil za vítěze voleb. Situaci ale následně zdramatizoval i předseda Pákistánské muslimské ligy a expremiér Naváz Šaríf, který se rovněž cítí být výhercem. Jeho strana získala v parlamentu 75 křesel, ale stala se největší politickou silou v zemi, protože nezávislí podporovatelé Chána mohli kandidovat pouze každý sám za sebe.

Šaríf a jeho strana už začala vyjednávání s možnými koaličními partnery. I Chán sdělil, že se nezávislí kandidáti pokusí sestavit vlastní vládu. Nepřehledná situace ale hrozí tím, že by v zemi mohly propuknout nepokoje. Policie už zadržela několik Chánových přívrženců.

Korektnost voleb rovněž provází pochybnosti, protože konečné výsledky byly vyhlášeny až 60 hodin po uzavření volebních místností. Prozatímní pákistánská vláda uvedla jako důvod zpoždění omezení mobilních sítí, které nechala vypnout v den konání voleb kvůli případné manipulaci s hlasy. Pochybnosti o regulérnosti voleb už ohlásily Spojené státy i Evropská unie.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873553694
Zahraniční

Novou Kaledonií zmítají krvavé nepokoje

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině

profimedia-0873437899
Zahraniční

Francie vyhlásí v Nové Kaledonii výjimečný stav

Varg Vikernes dnes tvoří ve Francii, kam utekl před obřím dluhem Norsku.
Hudba

Vrah Varg Vikernes vytvořil v exilu soundtrack ke své deskové hře