čtvrtek 17. října 2024

Pákistán zavřel školy i továrny, vojáci jsou v ulicích. Do země přijel čínský premiér

Čínský premiér už je v Pákistánu, aby otevřel nové letiště. Kvůli jeho návštěvě se ale ulicemi Islámábádu prohání armáda, kdežto obyvatelé jsou zavřeni doma.

44a3596a-12462069

Ulice Islámábádu hlídá pákistánská armáda.
Zdroj: Free Malaysia Today

  • Ulice Islámábádu hlídá pákistánská armáda.
  • Zdroj: Free Malaysia Today

Pákistán zažívá velmi nervózní dny. Poté, co hlavní město Islámábád ochromily v minulých dnech protesty příznivců uvězněného expremiéra Imrana Khana, kdy úřady dokonce nechaly vypnout internet, jsou zde další, velmi podobná opatření. Pákistánská metropole se znovu uzavřela před světem, protože dnes do ní zavítal čínský premiér Li Čchiang, který se tento týden zúčastní setkání předsedů vlád Šanghajské organizace pro spolupráci. Kvůli tomu části Islámábádu, v očekávání nepokojů, připomíná město duchů, kdy byly uzavřeny školy i továrny a ulice brázdí armáda.

Pákistán zostřil veškerá opatření poté, co došlo k postřílení 21 horníků v části země Balúčistán a také k vraždě dvou čínských státních příslušníků. Kvůli tomu se islámábádská radnice snaží na minimum omezit pohyb Číňanů v ulicích města s obavami, že by se mohli stát terčem útoku tamních separatistů.

K protestům vůči summitu vyzval i zmíněný uvězněný expremiér. Ten chce využít zvýšené pozornosti světových médií o setkání premiérů devíti zemí včetně Číny, Ruska a Indie, k revizi svého případu a propuštění z vězení, kde si odpykává trest za korupci.

Autor: Jan Skala

Související

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici

Military_Band_of_Korean_People's_Army_at_VDNKh_in_Moscow
Zahraniční

Severokorejci v ruských barvách. Svět nové spojenectví tvrdě kritizuje