pátek 5. července 2024

Padl nový rekord, nepálský šerpa Kami Rita má za sebou 27. výstup na Everest

Souboj šerpů v Himalájích pokračuje. Potom, co v neděli šerpa Pasang Dawa srovnal světový rekord v počtu výstupů na nejvyšší horu světa, oznámil Kami Rita, že se jej pokusí překonat. Povedlo se mu to dnes ráno.

FwTHtq6agAEVihB.jpg

Šerpa Kami Rita.
Zdroj: facebook

  • Šerpa Kami Rita.
  • Zdroj: facebook

„Gratulujeme! Dnes ráno v 8:30 šerpa Kami Rita úspěšně vystoupil po 27. na Mount Everest,“ uvedl Chhang Dawa, ředitel společnost Seven Summit Treks, pro kterou šerpa pracuje jako hlavní průvodce.

53letý Kami Rita zasvětil svůj život horolezectví a stal se synonymem pro nejvyšší vrchol světa. Zdolávání hor se věnuje víc než dvě desetiletí.

„Jeho horolezecká cesta začala v roce 1992, kdy se připojil k expedici na Everest jako člen podpůrného personálu. Od té doby se Kami Rita nebojácně vydal na četné expedice a několikrát vystoupil na Everest. Zdolal i další impozantní vrcholy, včetně K2, Cho Oyu, Lhotse a Manaslu. Je také rekordmanem v nejvyšším počtu vystoupaní nad osm tisíc metrů," píše se o něm na webu společnosti.

Kami Rita držel rekord od roku 2018. V neděli ho dotáhl šerpa Pasang Dawa, známý také jako Pa Dawa. Rita hned poté oznámil, že se na Everest vydá znovu. Tři dny potom se mu to podařilo a je znovu světovou jedničkou.

Výstup na Mount Everest vyjde na statisíce

Výstup na Everest je možný pouze po získání povolení a zaplacení řady poplatků. Nepál si účtuje jen za povolení v přepočtu téměř čtvrt milionu korun, cenu přitom v roce 2015 snížil na polovinu. Náklady na účast v expedici dosahují až 1,6 miliónu korun.

Nepál vydal pro jarní sezónu povolení k výstupu na Everest 463 horolezcům. Vydá se na něj například americký neslyšící pár nebo slepý horolezec z Mexika.

Související

Olivier Rioux.
Ostatní

236 centrimetrů pod košem. Olivier Rioux je nejvyšší univerzitním basketbalistou

Milos Raonic.
Tenis

Rekordní Raonic! Nasázel 47 es a překonal chorvatského obra

Mount_Everest_North_Face
Ostatní

Před sto lety záhadně zmizeli britští horolezci při expedice na Everest

profimedia-0878714350.jpg
Tenis Roland Garros

Číslo 370 stále žije. Nezdolný Srb překlopil další pětisetovou bitvu