čtvrtek 19. září 2024

Padesátý ročník EKOFILMu zaměří pozornost na konflikty a přírodu. Uvede 25 filmů

Jubilejní 50. ročník mezinárodního filmového festivalu EKOFILM přichází s bohatým programem, který zahrnuje 25 filmů z 16 různých zemí.

Vizuál k 50. ročníku EKOFILMu

Vizuál k 50. ročníku EKOFILMu
Zdroj: ekofilm.cz

  • Vizuál k 50. ročníku EKOFILMu
  • Zdroj: ekofilm.cz

Mezinárodní filmový festival EKOFILM, který letos slaví 50. výročí, přivítá 25 filmů z 16 různých zemí. Festival, pod vedením Jitky Kotrlové, vybral snímky ze více než dvou set přihlášených filmů. Soutěžní filmy budou soutěžit ve třech kategoriích: Krásy přírody, Vize přírody a Ve zkratce. Kromě hlavních kategorií mají filmy šanci získat také Hlavní cenu ministra životního prostředí a Cenu prezidenta festivalu.

Tématem letošního jubilejního ročníku jsou konflikty a jejich dopady na životní prostředí. „Chceme se zaměřit nejen na válečné konflikty, ale také na společenské střety, které mají dopad na přírodu,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Festival se rovněž bude věnovat obnově přírody a ukáže, jak lze krajině vrátit nový život.

Festival se uskuteční v Cinema City Velký Špalíček a dalších brněnských lokalitách, včetně Fakulty sociálních studií a Zoo Brno, kde proběhne rodinný den. Návštěvníci se mohou těšit i na bohatý doprovodný program, včetně open air koncertu Dana Bárty.

EKOFILM má za sebou neuvěřitelnou tradici padesáti let. Jsem hrdý, že tento festival představuje špičkové filmy zaměřené na ochranu a pochopení přírody,“ říká prezident festivalu Ladislav Miko. Festival nabídne rozmanitou nabídku témat, od intenzivních příběhů lidí a komunit až po vizuálně ohromující záběry mikroorganismů a zvířat, dodává dramaturgyně Jitka Kotrlová. EKOFILM se uskuteční ve dnech 1. až 6. října.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

výuka v lese
Domácí Školství

Ministerstvo podpoří ekologické vzdělávání novou výzvou