sobota 27. července 2024

Padesátka států vybídla Rusko k míru. Konec války je ale v nedohlednu

OSN a desítky světových zemí sice vyzývají k ukončení války na Ukrajině, které je však v nedohlednu. Na území východoevropského státu se už bojuje přesně dva roky.

Reporter's_Notebook_-_Confusion,_Chaos_as_Russia_Invades_Ukraine_02

Den první. Přesně před dvěma lety dopadly první ruské střely na Charkov.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Den první. Přesně před dvěma lety dopadly první ruské střely na Charkov.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Válka na Ukrajině se táhne už přesně dva roky a její konec je v nedohlednu. Fronta ve východní části země se posouvá o několik kilometrů oběma směry, kdy po letní ukrajinské ofenzivě převzala nyní větší iniciativu ruská armáda a zpět dobývá území, které loni ztratila. Ovšem je stále daleko k tomu, aby mohla vyhlásit dobytí Kyjeva či Oděsy, tedy velkých ukrajinských měst. Jako největší úspěch si připsala ovládnutí třicetitisícového města Avdijivka, ovšem zaplatila za to děsivý účet v podobě desetitisíců mrtvých vojáků. Podle ukrajinských informací, které však nelze nezávisle ověřit, ztratilo Rusko během dvou let 300 tisíc mužů, přičemž počet ukrajinských padlých je šestinový. Pokud jsou tato čísla pravdivá, blíží se ruské ztráty počtu zabitých amerických vojáků za druhé světové války a takový počet neztratil ani Sovětský svaz během desetileté operace v Afghánistánu, ani Spojené státy ve Vietnamu.

V souvislosti s dvouletým výročím války na Ukrajině vyzval generální tajemník OSN António Guterres a další více než padesátka států k ukončení bojů a ke stažení ruských vojsk. "Je nejvyšší čas na mír," řekl Guterres. Podle něho je nutné vyšetřit všechny válečné zločiny a odpovědné osoby postavit před soud.

Ovšem k tomu, aby Ukrajina a Rusko spolu zasedli k jednacímu stolu, je pořád velmi daleko. Ruský prezident Vladimir Putin je podle signálů z Kremlu ochoten o ukončení konfliktu jednat, ovšem Rusko se podle něho nevzdá územních nároků na Krym a čtyři východoukrajinské republiky, které se referendu připojily k Ruské federaci. Ukrajina jednání zcela odmítá a nechce je vést se současnou ruskou vládnoucí garniturou. Kyjev rovněž kategoricky odmítá narušení své územní celistvosti.

Autor: Jan Skala

Související

7704332996_2b8f3f72cf_b
Zahraniční

Omezte fosilní paliva, než spálíte zemi, hřímá Guterres z centra OSN

profimedia-0882614742
Zahraniční

Rumuni sestřelují drony nad Ukrajinou. Ruský velvyslanec šel na kobereček

Ruští uživatelé budou mít ztížený přístup k YouTube.
Zahraniční

Rusko se chystá udeřit na YouTube. Omezí jeho rychlost až o 70 procent

449128974_996344035180324_8977579654002455652_n (1)
Zahraniční

Nepustíte nám ropu, ustřihneme vám elektřinu, vzkazuje Pellegrini Ukrajině