čtvrtek 17. října 2024

Ovocnáři dostanou kompenzace za škody způsobené mrazy

Ovocnáři, jejichž úrodu zničily jarní mrazy, mohou od pondělí žádat o kompenzace. Stát jim rozdělí téměř půl miliardy korun, přičemž přesné částky pro jednotlivé druhy ovoce budou zveřejněny do konce listopadu.

jarní mrazíky jabloň

Ilustrační foto.
Zdroj: StockVault

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: StockVault

Ovocnáři mohou od pondělí žádat o finanční podporu za škody, které jim způsobily jarní mrazy. Stát rozdělí mezi pěstitele téměř půl miliardy korun. Výši podpory pro jednotlivé druhy ovoce zveřejní Státní zemědělský intervenční fond do konce listopadu a peníze by měli pěstitelé dostat nejpozději do ledna příštího roku.

Podporu získají ovocnáři, kteří vykazují minimálně 50procentní poškození a jejich hospodaření je mrazy vážně ohroženo. Celkem by se podpora mohla týkat zhruba 600 podniků a farmářů. Zvýhodněni budou ti, kteří měli sjednané pojištění, zatímco ostatním bude kompenzace zkrácena.

Podpora se vztahuje na různé ovocné druhy včetně jabloní, hrušní či meruněk. Žádosti mohou zemědělci podávat přes Portál farmáře až do konce října. Letos se očekává výrazný pokles sklizně jablek a dalšího ovoce.

Autor: Šimon Mitro

Související

vodovod
Domácí

Více než 86 procent Čechů je napojeno na kanalizaci

profimedia-0915902262
Domácí

Vláda pomůže obcím po povodních. Dostanou pozemky na novou výstavbu

20190255714_c57a364d9c_b
Zahraniční

Řecko chce podpořit skomírající porodnost. Začne nabízet daňové úlevy

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru