sobota 22. února 2025

Ovocná šťáva jako jeden z rizikových faktorů obezity

Výsledky vědecké studie ukazují, že pití stoprocentní ovocné šťávy může být jedním z rizikových faktorů obezity u dětí, ale i dospělých. Pití vymačkaného stoprocentního džusu není pro lidské tělo vůbec zdravé, tak jak se často říká.

43673951380_1270c11cbd_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Základní problém pití stoprocentních ovocných šťáv je jejich množství. Málo kdo zvládne sníst na posezení během jedné minuty pět pomerančů, nebo šest jablek. Tento počet se rovná množství vypité vymačkané šťávy jedné sklenice. Předávkované tělo se snaží rychle zbavit přijatého množství cukrů, které je pro něj alarmující. Situaci umí vyřešit pouze tak, že cukry přemění na tuky, které si uloží. Příliš cukru v krvi tedy nevede pouze k cukrovce, ale i k obezitě.

Tělu navíc pití džusu oproti běžnému ovoci nedává žádnou výživu. „Celé ovoce a zelenina dodávají tělu kompletní balíček živin – sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů, které jsou všechny obsaženy ve vláknině. Když odebereme vlákninu, která se nachází ve strukturální části potravy, naše tělo ji tráví jinak,“ řekl specialista na preventivní životní styl Dr. David Katz.

Odborníci důrazně doporučují rodičům dětí, aby se vyhýbali ovocným šťávám, pokud nemá dítě k ovoci vyloženě odpor. Džusem rozhodně nedoporučují hasit žízeň.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: CNN

Související

horko
Zahraniční Klimatické změny

Klimatické změny zvýší úmrtnost v Evropě

cukrovka
Zdraví

Jeden z pěti Britů má cukrovku. Milion lidí o ní neví

nemocnice
Domácí Zdraví

Více zdravotníků pro Česko. Vláda podpoří vzdělávání nelékařských profesí

očkování covid
Zdraví Covid

Vakcína proti covidu v těhotenství neohrožuje vývoj dítěte, ukazuje studie