úterý 2. července 2024

Ovocná šťáva jako jeden z rizikových faktorů obezity

Výsledky vědecké studie ukazují, že pití stoprocentní ovocné šťávy může být jedním z rizikových faktorů obezity u dětí, ale i dospělých. Pití vymačkaného stoprocentního džusu není pro lidské tělo vůbec zdravé, tak jak se často říká.

43673951380_1270c11cbd_b

Ilustrační fotografie.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: Flickr

Základní problém pití stoprocentních ovocných šťáv je jejich množství. Málo kdo zvládne sníst na posezení během jedné minuty pět pomerančů, nebo šest jablek. Tento počet se rovná množství vypité vymačkané šťávy jedné sklenice. Předávkované tělo se snaží rychle zbavit přijatého množství cukrů, které je pro něj alarmující. Situaci umí vyřešit pouze tak, že cukry přemění na tuky, které si uloží. Příliš cukru v krvi tedy nevede pouze k cukrovce, ale i k obezitě.

Tělu navíc pití džusu oproti běžnému ovoci nedává žádnou výživu. „Celé ovoce a zelenina dodávají tělu kompletní balíček živin – sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů a vitamínů, které jsou všechny obsaženy ve vláknině. Když odebereme vlákninu, která se nachází ve strukturální části potravy, naše tělo ji tráví jinak,“ řekl specialista na preventivní životní styl Dr. David Katz.

Odborníci důrazně doporučují rodičům dětí, aby se vyhýbali ovocným šťávám, pokud nemá dítě k ovoci vyloženě odpor. Džusem rozhodně nedoporučují hasit žízeň.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: CNN

Související

duševní zdraví
Domácí Zdraví

Systém péče o duševní zdraví posílí lidé s vlastní zkušeností

50432119403_3232b0dc4c_b
Zdraví

Ultra zpracované potraviny by měly nést varovné označení, tvrdí odborníci

ananas
Světové dny Jídlo

Den ananasu

doktor
Domácí Zdraví

Nový screeningový program zlepší boj s rakovinou prostaty