sobota 27. července 2024

Otravy HHC? Neověřené, míní lékárník. Politici se hádají, e-shopům stoupá prodej

Neověřená svědectví – tak odpověděl farmaceut Martin Helcman na otázku, zda po užití HHC skončil někdo v péči lékařů. Rozhovor vydal magazin-konopi.cz letos 30. ledna.

Gummies

Želatinové bonbóny s HHC.
Zdroj: web prodejce

  • Želatinové bonbóny s HHC.
  • Zdroj: web prodejce

Přitom už v roce 2018 zemřel v Ostravě 32letý muž po požití syntetického kanabinoidu, intenzivně o otravách dětí mluvili také odborníci i média loni v létě, kdy poslanci řešili, zda zařadí HHC mezi zakázané látky.

Ministerstvo zdravotnictví chce v několika následujících dnech najít způsob, jak zakázat alespoň prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC, kterými se přiotrávily už desítky dětí. V úvahu přichází vydání opatření předběžné ochrany nebo zařazení HHC na seznam návykových látek.

Od chvíle, kdy se znovu začalo o zákazu mluvit, trhají e-shopy rekordy v prodeji. Lidé produkty s obsahem HHC kupují mnohonásobně víc, aby si udělali zásoby.

Výrobky s obsahem HHC jsou – stejně jako nebezpečný kratom nebo CBD – v šedé zóně. E-shopy se při prodeji kryjí prohlášením, že výrobek slouží k účelům průmyslovým, technickým a zahradnickým, je určený k dalšímu zpracování, nikoliv k přímé konzumaci. Navíc už teď jsou běžně ke koupi i další varianty HHC označené třeba jako HHC-O, HHC-P, HHC-PO, THCV nebo THCP.

hhchh

Podle odborníků povede zákaz HHC jen k tomu, že se na trhu objeví jiná, silnější látka.

Kvůli HHC si pořádně zavařili Piráti. Ti loni oslavovali, že se ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi nepodařilo dát HHC na seznam zakázaných látek. Komentovali to slovy, že tupá prohibice není řešením. Teď otočili. Platnost zákazu sice podle nich může přijít až v řadu týdnu či měsíců, kdy už na trhu budou další a velmi pravděpodobně nebezpečnější, alternativy. S týmem národního protidrogového koordinátora prý navrhli ale jiné řešení. „Státní zemědělská a potravinářská inspekce může vydat opatření obecné povahy, díky němuž dojde k okamžitému stažení těchto produktů z trhu, ideálně hned příští týden. Je třeba vyjádření Státního zdravotního ústavu, čekáme je 12.února, a hned na to bude SZPI jednat,“ napsali na síti X.

To pořádně zvedlo ze židle ministra zemědělství Marka Výborného. „SZPI nemůže vydat nařízení obecné povahy k HHC, aniž by se stát vystavil hrozbě soudních sporů. A Ivan Bartoš to ode mě ví. A žádná dohoda pana koordinátora se SZPI neexistuje, nikdo s nimi o tom nekomunikoval,“ rozčílil se Výborný.

Navíc sladkosti s obsahem HHC prodávají e-shopy jako sběratelský předmět, na který se nařízení inspekce nevztahuje.

Související

kouření
Domácí

Nájemníci ve Zlíně si už na balkónech nezapálí. Zakažte i bramboráky, žádají lidé

peníze
Domácí

Napřed pokuty, teď zákaz. Firma už nesmí poskytovat spotřebitelské úvěry

43047869_2026953143994809_5881120274853658624_n
Zahraniční Video

Konec vykořisťování štěňat: Itálie zakázala jógu se psími miminy

51094915673_8f4c6dc684_b
Domácí

Látky jako HHC budou zakázané, navrhuje ministerstvo. Piráti by spíše legalizovali