čtvrtek 19. září 2024

Otrava sinicemi může být pro mazlíčky smrtící

Horké letní počasí s sebou často přináší riziko v podobě sinic, které jsou nebezpečné nejen pro člověka, ale i pro naše mazlíčky.

Pes ve vodě

Ilustrační obrázek
Zdroj: Canva

  • Ilustrační obrázek
  • Zdroj: Canva

Přímé sluneční záření a teploty přesahující 24 stupňů jsou důvody častého výskytu sinic na vodních plochách. Vysoká koncentrace sinic ve vodě se často projevuje jako hráškově zelený pokryv hladiny či sliz. Jedná se o takzvaný vodní květy sinic.

Sinice

Sinice jsou nebezpečné nejen pro člověka, ale i pro zvířata, která v horku hledají možnost ochlazení či napití. Pobyt v takové vodě zvířatům způsobuje vyrážku v oblasti břicha a třísel. Po pobytu ve vodě proto zvíře důkladně omyjte.

Sinice mohou tvořit neurotoxické alkaloidy, které zasahují nervový systém, nebo peptidy, které napadají játra. Vodní zdroje poblíž zemědělských ploch mohou navíc obsahovat pesticidy. Nebezpečná může být také užitková voda, která pochází z napadeného zdroje.

V případě konzumace může dojít k intoxikaci, která v některých případech vede až ke smrti zvířete. Intoxikace se nejčastěji projevuje záchvaty třesu a dušnosti, nadměrným slintáním či dezorientací. V případě podezření na otravu vašeho mazlíčka neváhejte vyhledat veterinární pomoc. První pomocí bývá v případě podezření na intoxikaci vyvolání zvracení.

Nejúčinnější obranou proti sinicím je však prevence. V případě, že se na hladině vyskytuje sliz nebo zelená pokrývka, najděte si vy i vaši mazlíčci jiné místo k osvěžení.

Související

vodní nádrž Nové mlýny
Domácí

Počasí bude opět lákat k vodě, sinice ale komplikují koupání

Máchovo jezero
Domácí

Na 12 místech v Česku platí zákaz koupání

čivava
Světové dny Fauna

Den čivav

pejskař
Světové dny Fauna

Den psích objetí