neděle 8. září 2024

Otevřeno. Český dům v Paříži bude i poctou Věře Čáslavské

Dnes odpoledne prostor v parku La Villette pro setkávání olympioniků a fanoušků otevřel premiér Fiala

profimedia-0892646275.jpg

Čeští fandové před sochou. Český dům v Paříži je již otevřený a tak se fanoušci mohou fotit před jeho symbolem - sochou Davida Černého.
Zdroj: profimedia

  • Čeští fandové před sochou. Český dům v Paříži je již otevřený a tak se fanoušci mohou fotit před jeho symbolem - sochou Davida Černého.
  • Zdroj: profimedia

Až Lukáš Krpálek s Jiřím Prskavcem získají v Paříži zlaté olympijské medaile, budou mít k dispozici dobré místo na oslavu. V parku La Villette na severovýchodě francouzské metropole dnes odpoledne premiér Fiala otevřel Český dům.

Skvělé místo pro setkávání sportovců a fanoušků je tradičně prostorem, kde se bude fandit, diskutovat a také oslavovat zisk medailí.

Majákem před Českým domem bude téměř deset metrů vysoká socha v barvách české trikolory. Tři měnící se gymnastické figury připomenou nejúspěšnější českou olympioničku Věru Čáslavskou. Autorem sochy je David Černý. „Je to krásná mechanická hra, svým způsobem stejně půvabná jako figury, které svým tělem dokázala Věra vykouzlit,” popsal dílo sochař.

Český dům a s ním i nejznámější pařížský park La Villette se stanou během olympiády součástí projektu "Nations park“ – park národů.

Autor: Evžen Zavadil

Související

profimedia-0895475193.jpg
Tenis

Zasloužili bychom si film, vrací se Macháč ke zlatému tažení

profimedia-0676385468.jpg
Ostatní OH Paříž

Bronzová medaile pro gymnastky. Kdo jí nakonec dostane?

profimedia-0897880436.jpg
Ostatní OH Paříž

Paříž se loučila, olympijské žezlo převzalo Los Angeles

profimedia-0897683790.jpg
Ostatní OH Paříž

Pět medailí, tři zlaté, 28. místo. Češi si proti Tokiu pohoršili. Vyhráli Američané