středa 26. června 2024

Otec animovaných Star Wars slaví 50. Stojí i za Mandalorianem a Ahsokou

Dave Filoni dnes slaví 50. Stojí za podobou animovaných i hraných Star Wars.

profimedia-0759344448

Dave Filoni ukázal divákům animovaný svět Star Wars.
Zdroj: Profimedia

  • Dave Filoni ukázal divákům animovaný svět Star Wars.
  • Zdroj: Profimedia

Od poslední filmové trilogie Star Wars se zraky fanoušků přesídlili na streamovací službu Disney+, kde vznikají seriály ze světa Hvězdných válek. Strůjcem animovaných i hraných sérií je režisér, scenárista a producent Dave Filoni, jenž právě dnes slaví 50 let.

Filoni se narodil 7. června 1974 v Mount Lebanon u Pittsburghu a již od mládí byl fascinován animací a filmem. Studoval na univerzitě PennWest Edinboro v Pensylvánii, kde se věnoval kresbě a animaci. Po ukončení studií začal svou kariéru jako storyboard artist a animátor v několika televizních projektech, včetně seriálů jako Tatík Hill a spol. a Avatar: Legenda o Aangovi.

Filoniho život se zásadně změnil, když ho v roce 2005 kontaktoval George Lucas, zakladatel Lucasfilmu. Lucas viděl Filoniho práci na Avatarovi a byl přesvědčen, že by byl ideálním tvůrcem pro animovaný seriál Star Wars: Klonové války, který se začal vysílat v roce 2008. Ze seriálu se stal hit, který položil cestu dalším animovaným seriálům z předaleké galaxie.

Filoni dokázal rozšířit univerzum Star Wars a představit nové postavy, které si fanoušci okamžitě zamilovali, jako je Ahsoka Tano, kterou sám vytvořil. Po Klonových válkách stvořil seriály jako Star Wars Povstalci (2014-2018), Star Wars: Odboj (2018-2020), Star Wars: Vadná várka (2021-2024) či loňskou hranou Ahsoku v hlavní roli s Rosarií Dawson. Kromě Ahsoky pracoval také na hraných seriálech jako Mandalorian a Boba Fett: Zákon podsvětí. Zrežíroval vůbec první díl Mandaloriana.

Dave Filoni se stal klíčovou postavou Lucasfilmu a Star Wars univerza. Jeho práce je ceněna nejen pro technickou dokonalost, ale také pro hluboké pochopení a respekt k původnímu materiálu vytvořenému Georgem Lucasem. Filoniho schopnost přinášet nové příběhy a postavy, které rezonují s fanoušky, zajišťuje, že Star Wars budou i po nepovedené Epizodě IX dále pokračovat.

Autor: Šimon Mitro

Související

Courteney Cox v seriálu Shining Vale (2022)
Film a TV Osobnosti

Z Moniky z Přátel je šedesátnice. Cox se v průběhu let změnila k nepoznání

Promo ke čtvrté řadě Bandy.
Film a TV Streaming

Červen na streamu: Nejnabitější měsíc roku přinese Rod draka, Medvěda či Bandu

Ian McKellan jako Gandalf ve filmu Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
Film a TV Osobnosti

Ian McKellan slaví 85. Proslavil se jako Gandalf a Magneto

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let