pondělí 16. září 2024

Otáčivé hlediště je pýchou Českého Krumlova. Už celých 65 let.

Za zachování otáčivého hlediště v Českém Krumlově podepsalo petici 130 tisíc lidí. I proto se tento unikát dožil pětašedesátky.

otáčivé hlediště

Otáčivé hlediště zažilo premiéru před 65 lety, 9. června 1958.
Zdroj: Wikipedia

  • Otáčivé hlediště zažilo premiéru před 65 lety, 9. června 1958.
  • Zdroj: Wikipedia

Přestože umístění otáčivého hlediště v barokních zahradách zámku v České Krumlově dlouhodobě kritizuje UNESCO a v devadesátých let Krumlovu dokonce hrozilo vyškrtnutí ze seznamu Světového dědictví, je do dnešních dnů jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů celého historického města na jihu Čech. Do provozu se otáčivé hlediště dostalo přesně před 65 lety, 9. června 1958, kdy se v Českém Krumlově uskutečnila premiéra hry Günthera Weisenborna Ztracená tvář.

Původní model je zhmotněním myšlenky českého scénografa lotyšského původu Joana Brehmse. Chtěl objevit nový divadelní prostor, který by už striktně nerozděloval herce a diváka. První točna představená v červnu 1958 unesla jen šedesát diváků. O rok později se už do otáčivého hlediště vešlo čtyři sta zájemců a v roce 1960 točna běžně vozila 550 diváků. V témže roce původní lidskou sílu, která hlediště otáčela, nahradil elektrický pohon.

Model ze šedesátých let vydržel v Krumlově do poloviny devadesátých let. Tehdy točnu nahradilo technicky modernější otočné hlediště pro 644 diváků. Poslední rekonstrukcí a vylepšením prošla krumlovská atrakce v roce 2020.

Autor: Jan Skala

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

2768700
Film a TV Výročí

Felix Holzmann skrýval velké tajemství. Neřekl ho ani na smrtelné posteli

motive-article-detail-desktop
Krimi

Stejně jako v Krumlově. Muž hubil sršně ohněm a zapálil chatu

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv