čtvrtek 19. září 2024

Osudové setkání. 6. červenec jako nejdůležitější den v historii The Beatles

Kdyby se přesně před 66 lety na pouti v Liverpoolu nepotkal John Lennon s Paulem McCartneyem, svět by vypadal jinak. Nevznikli by totiž The Beatles.

Beatles

Nejslavnější kapela všech dob. To byli The Beatles.
Zdroj: Facebook

  • Nejslavnější kapela všech dob. To byli The Beatles.
  • Zdroj: Facebook

V den, kdy svět tleskal Althee Gibson jako první tenistce tmavé pleti, která vyhrála prestižní turnaj ve Wimbledonu, stala se na jiném místě Anglie událost, která svým významem wimbledonské vítězství jistě překonala. 6. července 1957 se totiž poprvé setkal Paul McCartney s Johnem Lennonem, který hrál se svou tehdejší kapelou The Quarrymen na pouti v Liverpoolu. Ten den tak de facto vznikli The Beatles, protože zanedlouho stáli McCartney a Lennon na pódiu už spolu. Brzy na to je doplnil teprve patnáctiletý George Harrison, aby pak kapela odjela na zkušenou do Německa, kde začala její cesta ke hvězdám. Tehdy si také vyhlédli bubeníka Ringo Starra a světový fenomén, který dodnes neztratil nic ze své přitažlivosti, byl na světě.

Datum 6. července, tentokrát však roku 1964, bylo pro The Beatles rovněž důležité. Tehdy už kapela byla na nejlepší cestě k tomu, aby se stala světovou hudební jedničkou, k čemuž jí měl dopomoci i filmový debut Hard Day´s Night, který vyšel právě ten den. Pro The Beatles i přes vcelku naivní scénář znamenal další krok ve fenomenálním úspěchu a po prvních dvou albech ukázal, že kapela už je připravená pokořit ta největší světová pódia.

Příběh The Beatles se pak psal ještě dalších pět let, kdy kapela dokázala překonat snad všechny dosavadní hudební rekordy, aby se pak všichni její členové rozhádali do krve a po svém konci, který se datuje na přelom let 1969 a 1970, se už nikdy spolu nesešli na jednom místě. V řadě pozdějších rozhovorů ale oba někdejší lídři, Lennon i McCartney, nostalgicky vzpomínali na nevinné začátky i na osudové setkání na pouti v Liverpoolu.

Autor: Jan Skala

Související

417439303_949777489847932_9083493976162519878_n
Hudba

Iron Maiden přijedou oslavit půlstoletí do Letňan. S sebou přivezou Halestrom

750px-Brian_Epstein_in_1965
Hudba Výročí

Pátý Beatle by oslavil devadesátku. Jeho smrt předznamenala konec kapely

Marta_Gottwaldová_-_Vlasta_-_17.03.1949
Domácí Výročí

Marta Gottwaldová přežila manžela o pár měsíců. Dnes by oslavila 125. narozeniny

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod