úterý 22. října 2024

Ostře sledované projevy. Na summitu OSN řečnil Zelenskyj i Lavrov

Valná hromada OSN dnes zažila nejtvrdší vystoupení. Nejprve promluvil ukrajinský prezident Zelenskyj a po něm ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

4c9BYC

Volodymyr Zelenskyj při svém projevu na půdě OSN.
Zdroj: Profimedia

  • Volodymyr Zelenskyj při svém projevu na půdě OSN.
  • Zdroj: Profimedia

Ve stínu války na Ukrajině se odehrával dnešní den summitu OSN, který se koná od začátku tohoto týdne v americkém New Yorku. Během středy totiž přišla řada na vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jehož krátce nato následoval ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, jenž na valné hromadě zastoupil prezidenta Vladimira Putina, na něhož je vydaný mezinárodní zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí do Ruska.

Zelenskyj při svém projevu uvedl, že podporovat zbraněmi Ukrajinu a sankcionovat Rusko je naplněním Charty OSN. Podle Zelenského je v souladu s Chartou OSN i ukrajinský mírový plán, který počítá se stažením ruských vojsk za hranice z roku 1991, tedy i z anektovaneho Krymu.

Krátce po Zelenském vystoupil i Lavrov, který projev ukrajinského prezidenta neposlouchal. Ruský ministr zahraničí uvedl, že válka je důsledek dlouhodobého vměšování Spojených států a jejich spojenců do vnitřních záležitostí Ukrajiny po rozpadu Sovětského svazu. "V rétorice našich západních oponentů slýcháme hesla jako invaze, agrese, anexe. Ani slovo o skutečných problémech, o tom, že živili a otevřeně podporovali nacistické režimy, které přepsaly výsledky druhé světové války a historii jejich vlastních lidí,“ řekl Lavrov.

Autor: Jan Skala

Související

members-of-the-north-korean-army-bring-the-casket-to-the-south-korean-side-073e1f-1024
Zahraniční

Korejská válka na ukrajinském poli. Soul může poslat své vojáky Kyjevu

SoI-War_23-11-02_IDF_01-03
Zahraniční

Izrael stanovil podmínky pro konec války v Libanonu. Pro svět jsou nepřijatelné

GaY_zssXcAAWlUv
Zahraniční

Další bezesná noc v Kyjevě. Rusko buší do ukrajinského hlavního města

chudoba
Zahraniční

Miliarda lidí žije v akutní chudobě