pondělí 16. září 2024

Ostrava bude mít svůj bulvár

Ostrava by mohla mít svůj bulvár – místo, které neustále pulzuje životem a lidé se tu budou moci setkávat. Zatím architekti pracují na studii, ke které už vyjádřili místní obyvatelé.

Ostravský bulvár

Ostravský bulvár
Zdroj: Atelier 111 architekti

  • Ostravský bulvár
  • Zdroj: Atelier 111 architekti

Champs Elysées v Paříži nebo newyorská Broadway- přesně tato místa si většina lidí vybaví, když se řekne bulvár. O podobě ostravského bulváru se však stále jedná. Městský ateliér prostorového plánování a architektury představil na setkání s veřejností plán velkorysého reprezentativního bulváru v ulici 28. října. Ten by zahrnoval úsek od Divadla Petra Bezruče po západní hranu sadu Dr. Milady Horákové. V budoucnu by se stal spojnicí plánovaného koncertního sálu, krajského úřadu, zamýšlené Černé kostky (vědecké knihovny) nebo revitalizovaného sadu Dr. Milady Horákové.

„Úsek u Domu kultury má vzhledem k připravovaným stavbám ambici být výkladní skříní města. Z poslepovaných asfaltových chodníků, chybějícího mobiliáře a místa, kterým většina lidí pouze projíždí, by se tak měl stát příjemný reprezentativní prostor,“ nastínila architektka Zuzana Paclová.

Celkový návrh podoby městského bulváru má na starost Atelier 111 architekti, který uspěl ve výběrovém řízení. Ti aktuálně řeší, jak by v daném úseku měla vypadat doprava, kudy by měly vést cyklostezky a kde se vysadí stromy. Tvůrci návrhu počítají také s podněty občanů, které vzešly z veřejné diskuse.

Studie budoucího ostravského bulváru by měla být hotová do začátku příštího roku.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Ateliér 111 architekti, město Ostrava

Související

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

hovor
Zdraví

Mobily nejsou zodpovědné za rakovinu mozku, WHO vyvrátila nepravdivé teorie

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě