pátek 20. září 2024

OSN chce babyboxy nahradit tajnými porody

Obavy o budoucnost babyboxů má jejich zakladatel Ludvík Hess. Výbor pro práva dítěte OSN totiž doporučuje jejich zrušení.

profimedia-0591565491

Babybox.
Zdroj: Profimedia

  • Babybox.
  • Zdroj: Profimedia

OSN chce místo babyboxů takzvané utajované porody, které by měl umožnit speciální zákon. To je ale podle Ludvíka Hesse něco, co nebude fungovat. "Žádná alternativa k babyboxům neexistuje. U utajovaných porodů není anonymita zoufalé matky stoprocentně zajištěná. Pokud přemýšlíme o zrušení babyboxů a nemáme adekvátní náhradu, ohrožujeme tak mnoho životů malých dětí," říká zakladatel babyboxů, podle kterého je možnost utajovaných porodů nedomyšlená. Nárok na utajovaný porod totiž u nás mají jen svobodné ženy s českým občanstvím. Nejčastěji ale do babyboxu odloží děti právě vdané ženy nebo cizinky. Babyboxy už zachránily 235 dětí.

OSN argumentuje právem dítěte znát své biologické rodiče. Hess tvrdí, že je nutné dát přednost tomu, aby bylo dítě v bezpečí i za cenu, že je znát nebude.

Doporučení OSN je z roku 2021. Ministerstvo zdravotnictví zaslalo českým nemocnicím dopis, v němž se ptá, nakolik využívají utajované porody a jak nahlížejí na babyboxy. Nemocnice prý vesměs za babyboxy stojí. Na dopis měly odpovědět do konce října. Další krok je teď na ministerstvu.

Související

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

gramotnost
Světové dny

Den gramotnosti

Děti Gaza
Zahraniční

Přes 187 tisíc dětí v Gaze bylo naočkováno proti obrně

Očkování proti dětské obrně
Zahraniční

Gaza čelí dětské obrně. OSN spustí očkovací kampaň