úterý 8. října 2024

Osm zámků či klášterů se nově stalo národními kulturními památkami

Seznam národních kulturních památek se rozšířil o dalších osm historických objektů. Jedná se o zámky, hrady a kláštery. Jejich prohlášení památkami s nejvyšší ochranou státu schválila vláda. Status začne platit 1. července 2023.

Nové národní kulturní památky

Zámek Jezeří
Zdroj: zamek-jezeri.cz

  • Zámek Jezeří
  • Zdroj: zamek-jezeri.cz

Mezi novými národními kulturními památkami je klášter augustiniánů v Brně. Ministerstvo ho na seznam zařadilo nejen kvůli jeho architektonické a uměleckohistorické hodnotě, ale i proto, že tam působil Gregor Johann Mendel.

Dalšími nováčky na seznamu jsou bývalý augustiniánský klášter v Pivoni na Domažlicku, klášter augustiniánů v Roudnici nad Labem, zámky Jezeří na Mostecku, Moravský Krumlov na Znojemsku, Rosice na Brněnsku, Plumlov na Prostějovsku a Hrad Veveří v Brně.

Národní kulturní památky tvoří nejvýznamnější část kulturního bohatství Česka a vztahuje se na ně přísnější ochrana než na kulturní památky, jichž je mnohem více. Návrhy na národní kulturní památky musí na rozdíl od kulturních památek, které vyhlašuje samo ministerstvo kultury, projednat vláda. V současnosti je na seznamu zapsáno přes 300 národních kulturních památek. Patří mezi ně například archeologické naleziště Dolní Věstonice, Karlův most, hrad Pernštejn ale i vila Tugendhat v Brně a televizní vysílač na Ještědu.

Zdroj: vlada.cz

Související

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září

de90599c-ed29-4081-b62e-52c2be4f7668
Ostatní

Akce o posledním prázdninovém víkendu se vstupem zdarma

Svatořečená Elizabeth Ann Seton
Zahraniční Výročí

Před 250 lety se narodila první americká světice. Elizabeth Ann Seton změnila školství