pondělí 7. října 2024

Osm nebo deset let na základní škole? Fialova vláda kopíruje normalizaci

Jak dlouho se bude chodit na základní školu? Fialova vláda zjevně čerpá z normalizační historie, kdy velmi podobný případ před padesáti lety řešil sjezd KSČ.

škola

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Anastasia Shuraeva

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Anastasia Shuraeva

V poslední době veřejnost zaujala zpráva o tom, že by současná vláda chtěla změnit dosavadní devítiletý systém základních škol, a nahradit ho osmiletým či desetiletým. Premiér Petr Fiala toto téma nyní otevřel v rozhovoru pro Deník, kde se bavil o tom, zda prodloužit povinnou docházku na deset let, nebo ji naopak zkrátit na osm a zbylé dva roky vynahradit na střední škole. „Řada odborníků říká, že osm let je plně dostačujících. I zahraniční modely spíš směřují k tomu, abychom docházku neprotahovali a posilovali všeobecné vzdělání, které umožní studentům vhodnou budoucí specializaci," uvedl předseda vlády. Tyto kroky mají kořeny už v padesát let staré minulosti, kdy se přesně tímto problémem zabýval XIV. Sjezd ÚV KSČ.

Volba tehdy nakonec padla na osmiletý systém základního vzdělávání. Jeho uvedení do praxe ale trvalo dalších deset let. „Zákon stanoví, že základní devítiletá škola zanikne dnem 31. srpna 1984 a současně již zakotvil desetiletou povinnou školní docházku pro žáky základní školy, která bude mít osm ročníků a všichni žáci splní povinnou školní docházku v prvém a druhém ročníku středních škol. Tímto desetiletým cyklem se vytváří možnost, aby veškerá mládež získala střední vzdělání,“ vysvětlil rozhodnutí tehdejší ministr školství Milan Vondruška.

Normalizační systém v roce 1990 změnil školský zákon. Po řadě novel z let 1990 a 1994 vstoupila v roce 1995 opět v platnost devítiletá povinná školní docházka.

Autor: Jan Skala

Související

457694760_1045270090934121_8797002143869048302_n
Domácí

Místní rozvoj potřebuje krizového manažera. Rakušan nasazuje Kulhánka

profimedia-0915873260
Domácí

Platy ve veřejném sektoru vzrostou o 1400 korun

děti
Domácí Školství

Méně odkladů pro školáky. Vláda podpořila změnu zákona

dutý Topol
Domácí

Koalice SPOLU jako terč kritiky. ODS tímto projektem tratí, tvrdí Topolánek