pondělí 20. května 2024

Osm křížků na krku. Život Václava Neckáře mapuje ucelená biografie

Václav Neckář je jeden z nejpopulárnějších zpěváků řady posledních desetiletí. Nyní slaví osmdesátku a vydává odpovídající biografickou knihu.

Václav_Neckář_Jan_Neckář_2018

Václav Neckář a jeho bratr Jan, šéf kapely Bacily.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Václav Neckář a jeho bratr Jan, šéf kapely Bacily.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jeden z nejpopulárnějších československých zpěváků druhé poloviny dvacátého století a jeden čas i velký konkurent Karla Gotta, slaví letošní osmdesátku ve velkém stylu. Ač sám Václav Neckář trpí vleklými zdravotními problémy, které postihly i jeho hlas, naplánoval na letošek vydání několika výběrových desek, reedic a speciálních koncertů, kde zrekapituluje svou kariéru. Kromě toho všeho přichází na trh i kniha Všechny moje války, která je ucelenou a reprezentativní biografií tohoto zpěváka.

Neckář se v ní na svou kariéru dívá bez příkras. Široce komentuje svou špatnou životosprávu, která vedla až ke kolapsu, popisuje svou spletitou spolupráci s StB a podpis Anticharty, z čehož byl léta podezírán a což jej vyneslo sice na vrchol české pop music a dovolilo mu i experimenty s hard rockem, ovšem během čehož zažíval osobní i politické peklo. Dotýká se i konce kapely Golden Kids, kterou měl na konci šedesátých let s Helenou Vondráčkovou a Martou Kubišovou. Hlavní však zůstává jeho vlastní tvorba.

Ta odstartovala už v šedesátých letech, kdy také nazpíval své důležité hity jako Lékořice, Stín katedrál, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě nebo Ša la la la li. Následná léta pak strávil jako hlavní tvář kapely Bacily svého bratra Jana, kdy kromě sólových hitů jako Znala panna pána nebo Mýdlový princ, vyprodukoval i takřka hardrockové album Pod komandem lásky.

Autor: Jan Skala

Související

90194674_2358896727545819_5638783067368718336_n
Domácí

Miloš Zeman musel akutně do nemocnice. Už je po operaci nohy

FFP_20231128_162641_DZ8_7092-scaled
Domácí

Půl století stačilo, lidé stárnou. Amfora oznámila konec činnosti

hlavsa schellinger
Hudba

Narodili se v jeden den, bojovali za to samé, ale představovali dvě tváře kultury

Jiří_Vondráček
Domácí

Obvinění jsou absurdní, tvrdí Vondráček o žalobě jeho sestry Heleny