středa 1. května 2024

Oscarový předvoj na letošním festivalu v Benátkách

Festival v Benátkách patří každoročně k filmovým svátkům, na kterých se objevují první oscarové vlaštovky. Které z aspirantů na Oscara se na letošním jubilejním ročníku představí?

Emma Stone ve snímku Chudáčci (2023)

Emma Stone ve snímku Chudáčci (2023)
Zdroj: Searchlight Pictures

  • Emma Stone ve snímku Chudáčci (2023)
  • Zdroj: Searchlight Pictures

Benátský filmový festival se spolu s Berlinale a festivalem v Cannes řadí k největším nejen evropským filmovým festivalům na světě. V Benátkách se díky příhodnému načasování na přelom srpna a září pravidelně představují první aspiranti na Oscara. Letošní 80. ročník nebude výjimkou.

Z očekávaných filmů letošního roku se v Benátkách představí v pořadí druhý režijní počin herce Bradleyho Coopera. Po filmu Zrodila se hvězda (2018), který byl ověnčen osmi nominacemi na Oscara, přichází po pěti letech s druhým snímkem. Titul Maestro je portrétem Leonarda Bernsteina, který se proslavil jako první světově proslulý dirigent narozený v USA. Světoznámého dirigenta a skladatele ztvární sám Cooper. České datum premiéry zatím stanovené není.

Na festivalu nebude chybět ani řecký režisér Yorgos Lanthimos. Snímek Chudáčci je druhou spoluprací Lanthimose s herečkou Emmou Stone. Mělo by jít o romantické sci-fi, v němž geniální a neortodoxní vědec Godwin Baxter (Willem Dafoe) přivede zpátky k životu mladou ženu (Emma Stone). Do českých kin půjde snímek 25. ledna.

V Benátkách představí svůj nový film také osmdesátiletý Michael Mann. Životopisný snímek Ferrari pojednává o automobilovém magnátovi Enzu Ferrarim (Adam Driver). Tento film se snažil Mann natočit od 90. lete minulého století, nyní svůj vysněný projekt konečně představí. Do tuzemských kin má jít snímek na Vánoce, 25. prosince.

Své zastoupení má v Benátkách i Netflix. Streamovací služba před uvedením na své platformě představí na festivalu nový film Davida Finchera. Krimi The Killer vypráví příběh osamělého vraha Christiana (Michael Fassbender), v němž se probudí city. Pomalu si začne uvědomovat, že ztrácí svůj ledový klid a společně s ním i vlastní rozum. Na Netflixu si film odbyde premiéru 10. listopadu.

Kromě The Killer se na festivalu představí i The Wonderful Story of Henry Sugar, rovněž z dílny Netflixu. Jde o nový počin Wese Andersona, který v červnu uvedl do kin snímek Asteroid City. Narozdíl od Astreoid City nejde o celovečerní film, ale 39minutový kraťas s hvězdným obsazením. Ve filmu hrají Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ben Kingsley či Dev Patel.

Festival se koná ve dnech 30. srpna až 9. září.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizuál 58. ročníku MFF Karlovy Vary a Ivan Trojan na červeném koberci ve Varech.
Film a TV Festival

Trojan získá cenu prezidenta karlovarského festivalu

Vizuál 31.ročníku festivalu Dny evropského filmu
Film a TV Festival

Dny evropského filmu započnou 4. dubna

t8gkxm1j
Hudba

Hvězdy světové taneční scény David Guetta a Eric Prydz míří do Ostravy

EKOFILM
Film a TV Festival

EKOFILM slaví 50 let. Tvůrci už mohou přihlašovat své filmy