pátek 18. října 2024

Ornitologové zvolili ptáka roku

Česká společnost ornitologická vyhlásila ptákem roku 2023 poláka velkého.

polák velký

polák velký
Zdroj: Wikimedia Commons

  • polák velký
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Středně velká potápivá kachna je ptákem letošního roku. Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila ptákem roku 2023 poláka velkého. Dříve šlo o nejpočetnější druh kachny u nás, nyní se řadí mezi ohrožené druhy. Za posledních třicet let se zmenšila populace poláků velkých o jednu třetinu. Letošní volba ptáka roku má upozornit na neutěšený stav naší rybniční krajiny.

Polák velký je vrubozobý pták, který k životu potřebuje rozmanité mokřady s ostrůvky a rákosinami. Takových je ale v Česku už jen minimum. Polák proto hnízdí na rybnících, kde se ale potýká s problémy. Kromě neutěšeného stavu rybniční krajiny musí od září do listopadu čelit lovcům. Ačkoliv je polák od roku 2015 celosvětově ohroženým druhem, v Česku stále patří mezi lovnou zvěř, což je nepřijatelné. V letošním roce budeme usilovat o vyjmutí poláka ze seznamu lovných druhů,“ prohlásil ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek. Poláky velké u nás lze pozorovat celoročně.

ČSO vyhlašuje ptáka roku jednatřicet let. S vyhlášením ptáka roku vydává ČSO zvláštní číslo časopisu Ptačí svět věnované polákovi.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČSO

Související

V nové rezervaci Píšťanský luh  hnízdí mimo jiné i Ledňáček říční.
Domácí Příroda

Nová rezervace Píšťanský luh chrání ekosystém Českého středohoří

Boubínské jezírko na Šumavě.
Domácí Příroda

Obyvatelé Šumavy považují národní park za klíčovou součást svého života

Spongipellis
Domácí Příroda

Vědci vytvořili databázi genomů 98 ohrožených druhů

Tetřívek obecný
Domácí Fauna

Česko a Sasko spojí síly v ochraně tetřívka