pátek 20. září 2024

Originály nebo padělky? Policie bude vyšetřovat na krumlovské radnici

Radní z Českého Krumlova nezaplatí příští rok splátku za pořízení sbírky dětských ilustrací, která je umístěná v klášterním areálu. Obávají se, že jejich předchůdci nenakoupili originální díla. Případ už řeší i policie.

16485b

Visí v klášterním areálu v Českém Krumlově pravá díla nebo padělky?
Zdroj: Kláštery Český Krumlov

  • Visí v klášterním areálu v Českém Krumlově pravá díla nebo padělky?
  • Zdroj: Kláštery Český Krumlov

Výstava sbírky dětských ilustrací v areálu českokrumlovských klášterů se nejprve stala předmětem politického boje mezi bývalým a současným vedením města. Nyní začíná zavánět větším průšvihem. O sbírku se totiž začala zajímat policie, která má podezření, že cena, jíž Český Krumlov za obrazy zaplatil, byla přemrštěná. Řeší i to, že pravost děl není věrohodně doložená. Pokud by tomu tak bylo, mohli by bývalí radní Českého Krumlova čelit dokonce obvinění z podvodu.

Případ rozpoutal nákup zastupitele Jana Ungermana, který pořídil jeden z obrazů za 4 500 korun. Posudek na takřka totožný obraz od stejné autorky při posuzování sbírky zněl na více než 54 tisíc. Český Krumlov by měl za celou sbírku zaplatit celkem milion eur, tedy více než 24 milionů korun. Necelou polovinu z částky už ve splátkách uhradil. Částku na příští rok však současné vedení krumlovské radnice stoplo až do vyřešení celého případu.

Radnice certifikáty pravosti totiž v ruce nemá. Za obrazy se zaručil bývalý místostarosta nebo ředitel městského divadla.

Autor: Jan Skala

Související

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům