Originální rukopis Malého prince je na prodej za desítky milionů

Unikátní rukopis Malého prince od Antoina de Saint-Exupéryho, obsahující rozsáhlé autorovy rukopisné úpravy, bude brzy k mání za v přepočtu 30 milionů korun.

Malý princ

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Unikátní rukopis knihy Malý princ od francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho, obsahující rozsáhlé autorovy poznámky, bude brzy nabídnut k prodeji za očekávanou cenu minimálně 1,25 milionu dolarů, v přepočtu 29,2 milionu korun. Tento literární poklad bude k vidění na veletrhu Abu Dhabi Art 2024, který začne 20. listopadu.

Rukopis, který byl letos zakoupen společností specializovanou na vzácné knihy Peter Harrington, obsahuje nejen množství autorových kreseb, ale také slavnou autorovu větu: „Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité je očím neviditelné.“ Tento rukopis je jednou ze tří známých verzí, přičemž jedna je uložena v Národní knihovně Francie.

Sammy Jay ze společnosti Peter Harrington označil rukopis za „extrémně zvláštní“, protože to byla Saint-Exupéryho pracovní kopie, kterou si autor uchoval. Rukopis je velmi výjimečný v oblasti vzácných knih, kde se ceny za podobné kousky obvykle nedostávají do milionů. Malý princ zůstává jednou z nejprodávanějších knih na světě, přičemž její prodeje převyšují součet prvního Harryho Pottera a Hobita.

Saint-Exupéry napsal svůj příběh o malém princi během exilu v USA v roce 1942, poté co uprchl z Francie po nacistické invazi. Autor zmizel během letu nad Středomořím v červenci 1944 a nikdy se nedožil celosvětového úspěchu své knihy.

Autor: Šimon Mitro

Související

us-flag-7182840_640
Zahraniční Zajímavosti

Vzácná kopie americké ústavy se prodala za stovky milionů

Britská knihovna v Londýně
Zahraniční Zelená energie

Britská knihovna má největší solární systém v zemi

Zatím poslední filmovou verzi Temného rytíře si zahrál Robert Pattinson ve snímku Batman z roku 2022.
Ostatní Zajímavosti

Batman jako první superhrdina získal hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy

Oscar Wilde
Ostatní Výročí

Před 170 lety se narodil Oscar Wilde. Za homosexualitu skončil za mřížemi