čtvrtek 19. září 2024

Organizátoři útoků z 11. září přiznají vinu výměnou za doživotí

Tři muži obvinění z organizování teroristických útoků z 11. září 2001 na Spojené státy souhlasili s přiznáním viny výměnou za doživotní trest namísto trestu smrti.

Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001
Zdroj: Flickr

  • Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001
  • Zdroj: Flickr

Tři muži obvinění ze zosnování teroristických útoků z 11. září 2001 na Spojené státy, kteří jsou vězněni v Guantánamu, souhlasili s přiznáním viny výměnou za doživotí místo trestu smrti. O této dohodě informoval list The New York Times.

Muhammad z Pákistánu, Attaš z Jemenu a Havsáví ze Saúdské Arábie byli zadrženi Američany v roce 2003. Jejich případ se táhl kvůli sporům ohledně mučení, kterému byli vystaveni v tajných věznicích CIA, což mohlo ovlivnit důkazy proti nim. Podle dopisu žalobců válečného soudu rodinám obětí útoků tito tři obvinění přiznají vinu výměnou za zrušení trestu smrti.

Teroristické útoky 11. září 2001 si vyžádaly téměř tři tisíce životů. Dvě unesená letadla narazila do mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku, další do Pentagonu a čtvrté se zřítilo v Pensylvánii. Hlavou útoků byl bývalý člen vedení Al-Káidy Chálid Šajch Muhammad, který byl zadržen v roce 2003 v Pákistánu a převezen do Guantánama v roce 2006. Další dva z původně pěti obžalovaných nejsou součástí této dohody, uvedl New York Times.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci