Orbán v čele Evropské unie? To je scénář, ke kterému v červnu může skutečně dojít

Aktuální prohlášení šéfa Evropské rady Charlese Michela, že v případě úspěšných voleb do europarlamentu se vzdá svého postu, vyvolalo rozruch. Unii by potom fakticky mohl vést maďarský premiér Viktor Orbán.

36668748864_8d968255f2_b

Maďarský premiér Viktor Orbán možná povede Evropskou unii.
Zdroj: Flickr

  • Maďarský premiér Viktor Orbán možná povede Evropskou unii.
  • Zdroj: Flickr

Že v čele Evropské unie stane její největší kritik a muž, kterého řada politiků jiných unijních zemí nazývá přítelem ruského prezidenta Vladimira Putina, není tak nereálné, jak by se mohlo zdát. Maďarsko se totiž v červenci na půl roku stane předsednickou zemí EU a poté, co svůj post šéfa Evropské rady po volbách do europarlamentu pravděpodobně opustí Charles Michel, mohl by být maďarský premiér Viktor Orbán tím, kdo bude celé instituci předsedat.

Michel totiž evropské politiky seznámil se svým plánem, kdy ve volbách do Evropského parlamentu chce vést svou valonskou stranu Reformní hnutí a v případě úspěchu hodlá také v této instituci zasednout. Jak píše vlivný server Politico, evropští lídři zatím nenavrhli ani jedno jméno politika, který by měl Michela v čele Evropské rady nahradit. Obsazení funkce šéfa Evropské rady ještě ke všemu bývá podle serveru velmi zdlouhavá, takže pravděpodobnost, že v čele této instituce skutečně zasedne Orbán, je vysoká.

Maďarsko a zejména jeho premiér mají v Evropské unii pověst největších rebelů. Sám Orbán několikrát zpochybnil funkčnost instituce a zároveň nastínil možnost vystoupení Maďarska z EU. Vztahy mezi ním a evropskými institucemi ještě více ochladly po zahájení války na Ukrajině, kdy si Orbán udržel servilní vztah s Ruskem.

Autor: Jan Skala

Související

GZJGEotXwAMI8gT
Zahraniční

Maďaři protestovali proti státní televizi. Dává prý slovo pouze Orbánově straně

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském pylnu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

Tesla Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle, v EU slábnou

odlesňování
Ekonomika Ekologie

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci