pondělí 8. července 2024

Orbán se pasoval do role mírotvůrce. Zastávka druhá: Moskva

Viktor Orbán věří, že se mu podaří obě znesvářené strany, tady Rusko a Ukrajinu přivést k jednacímu stolu. Za tím účelem se dnes v Kremlu sešel s Vladimirem Putinem.

profimedia-0887457610

Viktor Orbán si v Kremlu s Vladimirem Putinem potřásl pravicí.
Zdroj: Profimedia

  • Viktor Orbán si v Kremlu s Vladimirem Putinem potřásl pravicí.
  • Zdroj: Profimedia

Maďarský premiér Viktor Orbán dorazil do Kremlu, kde se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Symbolicky tak završil svou cestu, kdy se pasoval do role mírotvůrce a tento týden navštívil poprvé od začátku války na Ukrajině i Kyjev, kde se sešel s ukrajinským předákem Volodymyrem Zelenskym. "Mír se nedá dělat z pohodlného křesla z Bruselu," napsal Orbán na sociální sítě ještě před cestou do Moskvy a šéf unijní diplomacie Josep Borrell na to odpověděl tím, že ač Maďarsko předsedá nyní Evropské unii, jedná Orbán bez pověření bruselských složek.

Severoatlantická aliance se slovy svého šéfa Jense Stoltenberga od schůzky Orbána s Putinem kdy si oba politici v pátek odpoledne potřásli v Kremlu pravicí, distancuje. Proti Orbánově návštěvě se ohradil také český premiér Petr Fiala (ODS), který dlouhodobě patří k nejhorlivějším odpůrcům jednání s Ruskem. "Český postoj je jasný: Putin je agresor, my stojíme na straně Ukrajiny,“ napsal Fiala na sociální síť X.

Od schůzky se očekává, že Orbán Putinovi navrhne vyhlášení příměří, o jakém mluvil už na Ukrajině. Zároveň se však počítá s tím, že Kreml jeho stanovisko nepřijme s otevřenou náručí. Stejně tak rezervovaně se k němu totiž staví i Kyjev.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0888183328
Zahraniční Video

Rusko bombardovalo onkologii dětské nemocnice v Kyjevě

Petr Pavel
Domácí

Pavel s ministry míří na slavnost NATO. Bude hostem i večeře u Bidena

Vladimir Putin.
Zahraniční

Putin slíbil odvetu za vyhořelý muniční sklad. Ruský útok zvedl letadla NATO

June_summit-_member_states_need_to_show_more_ambition_to_strengthen_the_EU_-_52196908747
Zahraniční

K Babišovým Patriotům přichází těžká váha. Přidává se Národní shromáždění