neděle 16. června 2024

Orbán: Na Fica střílel člověk, co dělal kampaň s prezidentským kandidátem

Člověk, který střílel na Roberta Fica v Handlové byl podle Viktora Orbána jasný stoupenec současné EU a progresivní politiky. Měl také co dočinění s bývalým prezidentským kandidátem Ivanem Korčokem.

GNvVEsOXAAAzx1K

Fotka ze lepších časů. Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán.
Zdroj: X

  • Fotka ze lepších časů. Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský protějšek Viktor Orbán.
  • Zdroj: X

Maďarský premiér Viktor Orbán promluvil o atentátu na svého slovenského protějška Roberta Fica, s nímž jej pojí i osobní přátelské vztahy. Podle jeho vyjádření je jasný politický podtext věci, kdy střelec Juraj Cintula nesouhlasil se zastavením dodávek zbraní na Ukrajinu. Orbán z celé události vinní i Evropskou unii, která se podle něho stala militantní a válečnou stranou.

Jak uvedl Orbán pro deník Blikk, měl Cintula podle maďarských tajných služeb dělat kampaň po boku levicového kandidáta na prezidenta. Tím myslel Ivana Korčoka, který prohrál prezidentský souboj s Ficovým spolupracovníkem Peterem Pellegrinim. Naopak Korčok byl kandidátem opozičního hnutí Progresívne Slovensko, k němuž se hlásí i Cintula.

"Jisté je, že Ficův SMER-SD je strana, která brání tradiční hodnoty, je suverenistickou stranou, která si cení národní nezávislosti a je zároveň mírovou stranou. A pak je zde progresivní, levicový atentátník podporující válku," řekl doslova maďarský premiér.

Robert Fico zatím dál zůstává ležet v banskobystrické nemocnici ve vážném stavu. Jak uvedl ministr obrany Robert Kaliňák, které je dnes faktickým šéfem vlády, Ficova rekonvalescence bude velice náročná.

Autor: Jan Skala

Související

Maďarský premiér Viktor Orbán.
Zahraniční

Maďarsko dostalo od EU vysokou pokutu za nedodržení migračních pravidel

29853732687_6e5132be43_b
Zahraniční

Pellegrini vystřídá ve funkci i v Praze Čaputovou. Přijede za dva týdny

Dobíjecí stanice
Zahraniční Auta

Nová auta v EU snižují znečištění

čínský elektromobil
Ekonomika Elektromobily

EU chce zavést 38procentní cla na čínské elektromobily. Možná už od července