pátek 20. září 2024

Oppenheimer se podívá do japonských kin

Navzdory protestům se letní hit Oppenheimer podívá i do japonských kin.

Cillian Murphy

Cillian Murphy jako astrofyzik Robert Oppenheimer.
Zdroj: Universal Pictures

  • Cillian Murphy jako astrofyzik Robert Oppenheimer.
  • Zdroj: Universal Pictures

Velkofilm Christophera Nolana Oppenheimer, jenž je momentálně třetím nejúspěšnějším snímkem letošního roku a utržil 950 milionů dolarů celosvětově, se nakonec podívá i do japonských kin. Tokijský distributor Bitters End oznámil, že film bude uveden v roce 2024, ačkoliv konkrétní datum nebylo specifikováno. Distributor uvedení komentoval slovy, že snímek má velké šance posbírat filmové ceny včetně Oscarů.

V Japonsku čelil Oppenheimer ostré kritice kvůli citlivému tématu atomových bomb, kterými Spojené během druhé světové války bombardovali japonská města Hirošimu a Nagasaki. Film byl v Japonsku kritizován za to, že nedává dostatečný prostor japonským obětem atomových bomb během konce druhé světové války. Absenci této perspektivy řada kritiků i diváků filmu vyčítá.

Reakce na sociálních médiích a kampaň #NoBarbenheimer vznikla jako reakce na snahu propojit propagaci filmu Oppenheimer s letní komedií Barbie. Kritici na sociálních médiích v Japonsku vyzývali k bojkotu obou filmů. Barbie byla nakonec v Japonsku uvedena, ale úspěch jako na jiných trzích se vlivem antikampaně nedostavil. Situace kolem Oppenheimera v Japonsku ukazuje, jak umělecká díla mohou být vnímána v různých kulturách a jak citlivé historické okamžiky mohou ovlivnit přijetí filmu veřejností.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kim Čong-un
Zahraniční

Severní Korea opět testovala balistické rakety

sudoku
Světové dny Zajímavosti

Den sudoku

profimedia-0902128054
Zahraniční

Tajfun v Japonsku: Tři mrtví, desítky zraněných, milióny evakuovaných

key-west-81664_1280
Zahraniční

Japonsko se připravuje na další tajfun. Udeřit by měl dnes na ostrov Kjúšú