Opozici se nelíbí migrační balíček, počet uprchlíků v ČR přitom rychle roste

Ukrajinců v České republice přibývá po tisících. Nejvíce jich je v Plzni a Praze. I proto by zatím Česká republika mohla být vyjmutá z migračního balíčku Evropské unie, který ostře kritizují opoziční strany.

profimedia-0811507438

Velvyslanci členských zemí EU schválili migrační balíček, který státům v případě krize nařídí přijímání migrantů. Opozice jej tvrdě kritizuje.
Zdroj: Profimedia

  • Velvyslanci členských zemí EU schválili migrační balíček, který státům v případě krize nařídí přijímání migrantů. Opozice jej tvrdě kritizuje.
  • Zdroj: Profimedia

Za poslední půl rok už požádalo o dočasnou ochranu v České republice zhruba 37 tisíc lidí, v drtivé většině případů prchajících před válkou na Ukrajině. Jen za poslední týden jich přibylo více než sedmnáct set. Vyplývá to ze statistik ministerstva vnitra, které rovněž uvedlo, že v České republice neexistuje jediná obec, kde by nebyl alespoň jeden uprchlík. Nejvíce jich je v Plzni, na druhém místě je Praha.

Příliv uprchlíků souvisí také s migračním balíčkem, který minulý týden schválili velvyslanci členských států Evropské unie. Ten v sobě ukrývá stať o povinnosti členských zemí přijímat azylanty, pokud by došlo na nejhorší. Právě tato část ale naráží v tuzemském parlamentu na odpor opozičních stran. Zástupci hnutí ANO i SPD upozorňují na problémy, se kterými se potýká západní Evropa a skutečnost, že Německo, Švédsko a Itálie je nyní už na hraně svých kapacit.

Poslanci vládních stran naopak argumentují tím, že Česká republika z poskytování solidárního příspěvku, který se týká zejména běženců z Blízkého východu a Afriky, má dostat výjimku kvůli přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Český velvyslanec se proto při schvalování balíčku zdržel hlasování.

Migrační pakt však už v červnu podepsal ministr vnitra Vít Rakušan, přestože za to sklidil kritiku ze strany veřejnosti, politické opozice i některých členů stran vládní koalice.

Autor: Jan Skala

Související

Trans-Alaska_Pipeline_System_Luca_Galuzzi_2005
Domácí

Česko je podle vlády na ruském plynu nezávislé. Jeho dovoz však neklesá

Tesla Y
Ekonomika Elektromobily

Elektromobily v Česku nabírají na síle, v EU slábnou

odlesňování
Ekonomika Ekologie

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války