pondělí 29. dubna 2024

Operace Arena rozbila drogovou síť působící v několika zemích

Detektivové Národní protidrogové centrály si připsali velký úspěch. Při rozsáhlé operaci se jim podařilo ve spolupráci s kolegy z dalších zemí výrazně snížit dostupnost metamfetaminu v celé Evropě.

Zabavené drogy

Zabavené drogy
Zdroj: Policie České republiky

  • Zabavené drogy
  • Zdroj: Policie České republiky

Od zajištění prvních tablet sloužících k výrobě metamfetaminu v českých varnách až po rozbití celé mezinárodní sítě uplynulo několik let. Důmyslný systém přeprodeje léčiva z Rumunska zajišťovala firma založená u nás a následně převedená na občana Slovenska. "Právě díky pátrání českých policistů se podařilo zjistit přesný způsob práce zločinecké sítě, která působila v několika státech Evropské unie a jako cílovou zemi si vybrala Polsko," řekl Minutovým zprávám mluvčí policejního prezídia David Schön .

Tablety sloužící pro výrobu pervitinu v Polsku rozdělovala další skupina, která je předávala do nelegálních laboratoří u nás a na Slovensku. Tam se pak vyráběly velmi kvalitní drogy. Skupina mezi lety 2021 až 2023 vyrobila a distribuovala neuvěřitelné 4,7 tuny metamfetaminu. V několika zemích policie zadržela 16 osob, zajistila 3,3 milionu tablet pro výrobu metanfetaminu a také miliony v eurech, českých korunách nebo polských zlotých.

V České republice aktuálně stojí před soudy dvojice kurýrů a zakladatelů farmaceutické firmy, která sloužila k legálnímu nákupu léku z Rumunska.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Policie České republiky

Související

3642060163_078459ac1c_c
Zahraniční

Nejkrvavější volby světa. V Mexiku drogové gangy zastřelily už 17 kandidátů

Danny Murphy.
Fotbal

Šokující zpověď bývalého fotbalisty Liverpoolu: Bez kokainu jsem nemohl žít

6775620353_86e75fd5d5_b
Krimi

Smrt bezdomovce v Německu má pachatele. Je jím 13letý zfetovaný kluk

lawsuit-Section-1983-scaled-1
Krimi

Za vraždou seniora v Klatovech stojí narkomanka. Vnučka jeho přítelkyně