čtvrtek 19. září 2024

Opava zaplavila největší sídliště. Krnov a Český Těšín evakuují obyvatele

Voda se valí na opavské sídliště Kateřinky, hasiči zachraňují lidi, kteří i přes předchozí výzvy neopustili své přízemní byty.

GXfjkLHXYAAUfK1

Zatopené sídliště v Krnově.
Zdroj: X/Karel Oubělický

  • Zatopené sídliště v Krnově.
  • Zdroj: X/Karel Oubělický

Extrémní předpověď se vyplnila. Na mnoha místech republiky, kromě jejích západních partií spadlo více než 200 milimetrů srážek a déšť přitom vůbec neustává. Nejdramatičtější situace je v Moravskoslezského regionu, kam se valí voda v Jeseníků, kde úhrn spadlé vody byl vůbec největší. Úřady tam už přikročily k evaukuaci obyvatelstva, kdy se toto nařízení týká zhruba tří tisíc lidí, zejména v Českém Těšíně, kde se týká centra města a v Krnově, kde jde o část Dolní Kostelec.

S napětím se sleduje vývoj situace v Opavě, která bude pravděpodobně nejpostiženějším městem letošních povodní. Tu ohrožuje rozvodněná řeka Opava, která už dosáhla největšího sídliště Kateřinky, odkud hasiči na člunech evakuují jeho obyvatele. Ve slezské metropoli se očekává více vody než bylo v roce 1997.

Problémy hlásí také jižní Čechy. Nedaleko Prachatic už přetekla přehrada Husinec, rozvodňuje se také Vltava. Ta začíná hrozit také v Praze, kde její tok dosáhl druhého stupně povodňové aktivity.

Autor: Jan Skala

Související

459240462_1109310280705364_1751493918635185741_n
Domácí

Vyhlaste nouzový stav, chce primátor Opavy. S volbami vám pomůžeme, tvrdí Fiala

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

hero-root-cellar-gardenista
Domácí

Po povodních nepijte vodu ze studní, když uklízíte, nasaďte si roušku

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty