pátek 20. září 2024

Online žádost o řidičák lidé vyřídí i bez datové schránky

Pro elektronickou žádost o řidičský průkaz už není zapotřebí mít datovou schránku.

Portál dopravy

Portál dopravy.
Zdroj: MDČR

  • Portál dopravy.
  • Zdroj: MDČR

Od 3. listopadu není potřeba pro odeslání žádosti na Portálu dopravy mít zřízenou datovou schránku. Stačí se pouze přihlásit do Portálu dopravy a v něm odeslat žádost o řidičský průkaz. „Celá žádost se ještě zjednodušila, žadateli stačí pár kliků. Díky tomuto kroku je elektronické podání přístupné již téměř všem občanům,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Pro doručení nového řidičského průkazu si žadatel může vybrat z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností.

Od nového roku nebude nutné mít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkaz, každý řidič však musí platným řidičským průkazem disponovat. Periodické výměny průkazů tedy budou probíhat stejně jako doposud.

Kromě samotné žádosti o nový řidičský průkaz z důvodu vypršení platnosti, změny údajů, krádeže nebo ztráty si mohou zájemci vyřídit přes Portál dopravy další desítky služeb ze všech dopravních oblastí, registrem vozidel počínaje a prodloužením lodního osvědčení konče,“ připomněl Karel Váchal, zástupce digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy. „V současné době pracujeme na dokončení dalších služeb, občané se tak mohou těšit například na zasílání notifikací o změně bodového konta či elektronické žádosti u agendy vozidel,“ dodal.

Autor: Šimon Mitro

Související

ePortál ČSSZ
Domácí Digitalizace

Dávky pro zdravotně postižené se sjednotí pod ČSSZ

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Čelákovice
Domácí

Čelákovice se dočkají obchvatu

Vysokorychlostní výhybka od DT – Výhybkárna a strojírna
Domácí

Prostějovská firma vyvinula výhybku pro vysokorychlostní železnici