sobota 27. července 2024

Olympic zrekapituluje šedesátiletou kariéru výběrovkou i obřím koncertem

Ačkoliv Olympic prošel různými styly, za šedesát let existence se stal synonymem české rockové písničky.

Olympic_-_Říčany_2021

Olympic ve své aktuální sestavě. Zleva: Pavel Březina (klávesy), Petr Janda (zpěv, kytara), Martin Vajgl (bicí) a Milan Broum (baskytara).
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Olympic ve své aktuální sestavě. Zleva: Pavel Březina (klávesy), Petr Janda (zpěv, kytara), Martin Vajgl (bicí) a Milan Broum (baskytara).
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nejdéle existující tuzemská kapela dokončí oslavy šedesáti let svého působení a bude to ve velkém stylu. Na pěti CD se totiž chystá vydat reprezentativní výběr nejzásadnějších momentů kariéry, které doplní novou verzí starého hitu Vlak, co nikdy nestaví. Přes tři hodiny muziky, které ukáží všechny styly, kterými Olympic za těch šedesát let prošel, navíc doplní výpravný 32stránkový booklet o historii kapely, v níž nejdéle, od roku 1963, působí zpěvák a kytarista Petr Janda. Oslavy šedesátin završí Olympic 18. prosince velkým koncertech v pražské O2 Aréně.

První album Želva vydal Olympic před 55 lety, v době euforické atmosféry Pražského jara. Tehdy se deska nesla na vlně obdivu k britským The Beatles. V dalších letech Olympic koketoval s normalizačním popem, aby si u fanoušků zachránil čest v roce 1980 progrockovým eposem Prázdniny na Zemi. Na konci osmdesátých let zase koketovat s tehdy populárním heavy metalem, k němuž se po letech vrátil i na své poslední desce Kaťata z roku 2020.

Autor: Jan Skala

Související

Kypr
Zahraniční Výročí

Turecká invaze na Kypr začala před 50 lety

Anglický navigátor Matthew Flinders
Zahraniční Výročí

Muž, který pojmenoval Austrálii. Před 210 lety zemřel navigátor Flinders

3c668fec-5274-42e8-9200-fb7635ad007e
Hudba Výročí

Měl šanci obsadil Gottův trůn. Chladil zemřel předčasně před 40 lety

1280px-Jeff_Beck_Chelsea_2018
Hudba

Jeff Beck by se dnes dožil osmdesátky. Oslavy zrušila loni osudná meningitida