sobota 28. září 2024

Olympiakos píše dějiny řeckého fotbalu, Fiorentina podruhé selhala

Finále Evropské konferenční ligy ovládli fotbalisté Olympiakosu Pireus. K výhře nad FIorentinou stačil jediný gól v prodloužení.

Olympiakos Pireus ovládl Evropskou konferenční ligu.

Olympiakos Pireus ovládl Evropskou konferenční ligu.
Zdroj: Profimedia

  • Olympiakos Pireus ovládl Evropskou konferenční ligu.
  • Zdroj: Profimedia

Italská Fiorentina si po roce znovu zahrála finále Evropské konferenční ligy. Minulý rok v Praze podlehli svěřenci Vincenza Italiana anglickému West Hamu. A nevyšel jim ani letošní reparát. Tentokrát těsně nestačili na řecký Olympiakos.

Finále Evropské konferenční ligy se letos hrálo na stadionu v Aténách, takže Olympiakos měl výhodu téměř domácího prostředí, což bylo v hledišti znát.

Téměř 27 tisíc diváků na stadionu sledovalo atraktivní utkání, do něhož oba týmy vstoupily aktivně. Jako první zahrozil Daniel Podence, který pořádně protáhl gólmana Fiorentiny Pietra Tarracciana. Na druhé straně dvakrát v rychlém sledu zahrozil Giacomo Bonaventura. Ale skóre zůstalo nezměněné.

Druhý poločas přinesl trochu jinou podívanou, když se řecký celek pod vedením trenéra loňských vítězů Evropské ligy Josého Luise Mendilibara začal soustředit na svědomitější obranu. Tím ubylo střeleckých pokusů, zato přibylo tvrdých soubojů.

Zápas tak dospěl až do prodloužení, v němž dostal prostor i Antonín Barák, který na straně Fiorentiny naskočil na hřiště v 82. minutě.

Tým z Pirea i v prodloužení svědomitě bránil a zdálo se, že rozhodne až penaltová loterie. Jenže pak přišla 116. minutě utkání. El Kaabi si naběhl na centr z levé strany a v pádu nasměroval míč do sítě. Ukázal tak, proč je nejlepším střelcem letošního ročníku soutěže a zajistil tak Olympiakosu senzační triumf. Bylo to navíc vůbec poprvé, co v některém z evropských pohárů zvítězil řecký tým.

Olympiakos Pireus - ACF Fiorentina 1:0 (0:0)

Branky: 116. al-Kaabí (Hezze)

Žluté karty: 28. Podence (OLY), 94. Jovetić (OLY), 117. al-Kaabí (OLY) – 42. L. Martínez (FIO), 79. Kouamé (FIO), 99. Biraghi (FIO)

Držení míče: 47 % : 53 %.

Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 2:5. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 10:17.

Autor: Ota Černý

Související

Domácí stadion FK Mladá Boleslav.
Fotbal EKL

Boleslav uspěla s žádostí o výjimku a může hrát Konferenční ligu doma

Fotbalisté Boleslavi v zápase Konferenční ligy
Fotbal EKL

Boleslav žádá o výjimku, poháry chce hrát doma

Antonín Barák odchází do Turecka
Fotbal

Barák oblékne dres istanbulské Kasimpasy

Zsolt Haraszti z Paksi v souboji s Bensonem Sakalou z Boleslavi
Fotbal EKL

Boleslav slaví postup do hlavní části Konferenční ligy