pondělí 16. září 2024

Oltářní kámen ze Stonehenge pochází ze Skotska. Přeprava na dálku 750 kilometrů je záhadou

Nová studie odhaluje, že šestitunový oltářní kámen v centru Stonehenge pochází ze Skotska, a ne z Walesu, jak se dosud předpokládalo. Tento objev otevírá nové otázky ohledně dopravy a koordinace ve starověké Británii.

Stonehenge

Stonehenge
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Stonehenge
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vědci ve středu přišli s překvapivým zjištěním o jednom z nejznámějších prvků Stonehenge, oltářním kameni. Ačkoli se dlouho věřilo, že tento kámen pochází z Walesu, nová geologická analýza naznačuje, že jeho původ je ve Skotsku, konkrétně v Orcadiánské pánvi, která je od Stonehenge vzdálená více než 750 kilometrů.

Podle profesora Chrise Kirklanda z Curtin University, který se na výzkumu podílel, tento objev ukazuje na vysoce organizovanou společnost v období neolitu. Přeprava tak velkého kamene na takovou vzdálenost by byla extrémně náročná, což naznačuje, že kámen mohl být přepravován po moři podél britského pobřeží.

Stonehenge se skládá ze dvou hlavních typů kamenů: sarsenů a modrých kamenů, mezi něž patří i oltářní kámen. Ačkoli většina modrých kamenů pochází z Walesu, chemická analýza prokázala, že oltářní kámen má odlišný původ.

Anglická kulturní organizace English Heritage označila tento objev za vzrušující, ale zároveň upozornila, že čím více se dozvídáme o Stonehenge, tím více otázek se objevuje. Účel této monumentální stavby zůstává stále nejasný – spekuluje se o astronomických či obětních funkcích.

Autor: Šimon Mitro

Související

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

profimedia-0906124166
Zahraniční

Princezna Kate úspěšně dokončila chemoterapii

Inflatable_boat_carrying_migrants_approaching_USS_Carney_(DDG-64)_in_the_Mediterranean_160729-N-EU999-004
Zahraniční

Migranti z Afriky se utopili v kanále La Manche. Vlády viní pašeráky