pondělí 16. září 2024

Olomoucká zoo představila třítýdenní mládě mravenečníka

Mládě mravenečníka čtyřprstého se v Olomouci narodilo 10. dubna. „Hned po narození mláďata vidí a intenzivně vyhledává zdroj mléka. Matku i s mládětem jsme přemístili do zázemí zoo, aby mohl odchov bez obtíží probíhat,“ uvádí zooložka Jitka Vokurková.

DSC_1119

Mládě mravenečníka.
Zdroj: Zoo Olomouc

  • Mládě mravenečníka.
  • Zdroj: Zoo Olomouc

Zoo Olomouc patří na území České a Slovenské republiky k jedněm z mála chovatelů, kterým se daří mravenečníky čtyřprsté úspěšně rozmnožovat. S jeho chovem započala v roce 2003 díky Dartovi a jeho samici jménem Tama. Tehdy to byl jediný pár v českých a slovenských zahradách.

Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují běžně, avšak jejich odchov v péči člověka je problematický hlavně kvůli nepřítomnosti termitů v potravě. V Olomouci dostávají kaši, kterou tvoří jemně namleté maso s vejci, banány, kvalitními granulemi pro psy bez lepku, minerály a vitaminy. Trávicí funkci podporují rašelinou.

Mravenečníci denně spořádají až 15 tisíc mravenců a termitů. Spolu s nimi spolykají kamínky a písek, kterými v žaludku s pomocí žaludečních šťáv rozmělňují mravence, a tím podporují trávení. Občas vyloupí i hnízdo včel.

Mravenečník čtyřprstý žije v pralesích Jižní Ameriky. Ocas má částečně ovíjivý a dovede se za něj zavěsit na větev. Ve šplhání je mistr, ale pohybuje se obratně i na zemi. Dlouhé drápy mu slouží jako háky ke šplhu, při pohybu po zemi mu však překáží, a proto došlapuje na klouby prstů. V sebeobraně se postaví na zadní nohy a předními se brání. Má v nich velkou sílu.

Související

left-twin-girl-right-twin-boy
Zahraniční Fauna

Nejstarší pandí matka přivedla na svět v Číně dvojčátka

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně
Zahraniční Fauna

Do Washingtonu se vrátí pandy

Mládě mravenečníka v Zoo Olomouc
Ostatní Fauna

V Olomouci se narodilo mládě mravenečníka

pštros
Ostatní Fauna

Milovaný pštros z Kansasu snědl klíče a zemřel