pondělí 20. května 2024

Olomoucká zoo chová jeden z nejvzácnějších živočišných druhů na světě

Druh ptáka, který byl naposledy viděn v přírodě před 50 lety, chová Zoo Olomouc.

hrdlička sokorská

Hrdlička sokorská
Zdroj: Zoo Olomouc

  • Hrdlička sokorská
  • Zdroj: Zoo Olomouc

Hrdlička sokorská je jedním z nejvzácnějších živočišných druhů na světě. Ve volné přírodě byla naposledy viděna v roce 1972 a je tedy považována za v přírodě vyhubený druh. V lidské péči aktuálně žije pouze 81 jedinců. Z nichž jednoho si můžete prohlédnou v Zoo Olomouc. Samce hrdličky obdržela olomoucká zoo z německé zoologické Karlsruhe.

Chov hrdliček sokorských je velmi složitý. Sice se snáší s ostatními ptačími druhy, ale vnitrodruhově je to problém. Ne každý sameček sokorské hrdličky utvoří pár s kdejakou samičkou. „Podle toho, u které samičky bude samec posedávat a vrkat, by měl být utvořen nejvhodnější pár. V případě nesouladu může dojít dokonce i k zabití samice. Je to bohužel jeden z důvodů, proč je v evropské populaci momentálně 52 samců ku 29 samicím,“ uvádí Zoo Olomouc.

Sokorksá hrdlička pochází ostrova Socorro v Tichém oceánu, nacházejícím se asi 600 km jižně od Kalifornského poloostrova. „Hrdličky „Sokorky“ se nevyskytovaly nikde jinde na zeměkouli než na tomto ostrůvku o rozloze pouhých 132 km2 . A to přesně do doby než osadníci introdukovali na ostrov nejdříve ovce, které vypásly vegetaci, a poté roku 1957, se vznikem mexické vojenské základny, také kočky, které dokonaly hrdliččinu zkázu jejich přímou predací,“ píše Zoo Olomouc.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Zoo Olomouc

Související

18201136370_c1b7fd2584_h
Zahraniční Klimatické změny

Zubří stáda zmírňují dopady klimatické krize. Dokážou to i další zvířata

Mládě orangutana narozené 2. května je sameček.
Domácí Fauna

Mládě orangutana v Zoo Praha je sameček. Jméno určí veřejnost

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké