pátek 18. října 2024

OKD řeší studii EIA na poslední chvíli

OKD začaly na poslední chvíli řešit studii EIA, kterou nutně potřebují k prodloužení těžby na dole ČSM do roku 2025. Dosavadní EIA totiž řeší dopady těžby jen do roku 2024.

Důl ČSM

Důl ČSM.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Důl ČSM.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

S procesem posuzování vlivů na životní prostředí firma začala v polovině prosince. „Střednědobý výhled společnosti vnímám jako velmi realistický. Z mnoha důvodů jako je například technologické zázemí, stav příprav či personální kapacity totiž nedává další těžba po roce 2025 smysl,“ řekl po návštěvě OKD ministr financí Zbyněk Stanjura. OKD v tuto chvíli zaměstnává zhruba 3 300 lidí, přičemž 2 500 z nich jsou kmenoví zaměstnanci.České úřady vesměs s prodloužením těžby souhlasí, z Polska ale přišlo hned pět vyjádření s výraznými požadavky, například od Generálního ředitelství ochrany životního prostředí ve Varšavě.Polská strana podle nich nemá dostatečné informace, na jejichž základě by bylo možné vyloučit negativní vlivy záměru na polské území. Záměr podle Poláků také ovlivní hladinu podzemní vody, ani o tom nejsou ve studii informace. Vedení OKD by chtělo mít studii hotovou nejpozději na podzim. D začaly na poslední chvíli řešit studii EIA, kterou nutně potřebují k prodloužení těžby na dole ČSM do roku 2025. Dosavadni EIA totiž řeší dopady těžby jen do roku 2024.

S procesem posuzování vlivů na životní prostředí firma začala v polovině prosince. „Střednědobý výhled společnosti vnímám jako velmi realistický. Z mnoha důvodů jako je například technologické zázemí, stav příprav či personální kapacity totiž nedává další těžba po roce 2025 smysl,“ řekl po návštěvě OKD ministr financí Zbyněk Stanjura. OKD v tuto chvíli zaměstnává zhruba 3 300 lidí, přičemž 2 500 z nich jsou kmenoví zaměstnanci.

České úřady vesměs s prodloužením těžby souhlasí, z Polska ale přišlo hned pět vyjádření s výraznými požadavky, například od Generálního ředitelství ochrany životního prostředí ve Varšavě.

Polská strana podle nich nemá dostatečné informace, na jejichž základě by bylo možné vyloučit negativní vlivy záměru na polské území nebo na hladinu podzemní vody.

Vedení OKD by chtělo mít studii hotovou nejpozději na podzim, aby stihlo o prodloužení těžby požádat báňský úřad.

Související

profimedia-0919687856
Zahraniční

Ghana protestuje proti nelegální těžbě zlata. Vláda slibuje restrikce

těžba
Domácí

Těžký průmysl je klíčový pro Moravskoslezský kraj, říká většina jeho obyvatel

czNmcy1wcml2YXRlL3Jhd3BpeGVsX2ltYWdlcy93ZWJzaXRlX2NvbnRlbnQvbHIvZmw5NjMxNTYxNzk4LWltYWdlLmpwZw
Ekonomika

Z Ugandy by se mohla stát ropná mocnost. Země zkoumá další naleziště

1280px-Jizerské_hory,_křížek_Jiřího_Haby_a_Tomáš_Hübnera_(2)
Domácí Výročí

Skauti chtěli dál žít podle zásad Junáka. Členové SNB a StB jejich tábor rozstříleli